Terhesség

Ezzel is segítheted a magzat idegrendszeri fejlődését

Egészséges táplálkozással, mozgással, a káros anyagok kerülésével már sokat tehetsz azért, hogy a babád idegrendszere a megfelelő módon fejlődjön. Mivel még?
2023. Július 17.
Kismama
Kép: Getty Images

Már a terhesség negyedik hetében megkezdődik az embrió idegrendszeri fejlődése, elkezd kialakulni a gerincoszlopa. Ez már akkor megkezdődik, amikor az édesanya talán még nem is tudja, hogy kisbabát vár.

Ha tervezett a gyerekvállalás, akkor ezért is ajánlott a folsav raktárak feltöltése, már a fogantatás előtt érdemes erre gondolni. A folsavban gazdag ételek – zöldleveles zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák – mellett folsavat ajánlott szedni. A folsav segít megelőzni az idegcső záródási rendellenességeit (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc). Mivel ezek a kritikus fejlődési folyamatok már a terhesség korai szakaszában megkezdődnek, ezért javasolják a folsav szedését megkezdeni már a baba tervezésekor. Pusztán táplálkozással képtelenség bevinni azt a mennyiséget, ami támogatja a baba fejlődését, ez nagyjából csak élelmiszerből napi fél kilogramm spenótot jelentene. Ezért terhesvitamin formájában szokták ajánlani a bevitelt.

A folsav mellett azzal is támogathatod a baba idegrendszerének megfelelő működését, ha kerülöd a nyers húsok, nyers tojás, pasztörizálatlan tej fogyasztását.

A folsav szedése a terhesség teljes ideje alatt, sőt, a szoptatás végéig ajánlott.