Terhesség

Hallottál már az anyatejes fagyiról?

Bő tíz éve dobták a piacra az anyatejes fagyit, elég nagy botrány lett belőle.
2023. Január 27.
A Royal Baby Gaga anyatejes fagyit kétféle pohárban dobták a piacra (Fotó: Getty Images)

2011-ben egy brit cég, The Icecreamists szokatlan ízek és textúrák után kutatott a fagylaltjaihoz. Ekkor jutott eszükbe, hogy anyatejből is gyárthatnának fagyit. Így piacra dobták az anyatejből, vaníliafagyiból és cukorból álló édességüket a londoni fagyizójukban.

Az alapanyagot édesanyák adományozták a cégnek, melyet egyébként Matt O’Connor, a brit apák jogait védő Fathers 4 Justice szervezet alapítója vezetett. Utóbb kiderült, hogy a kezdeti adakozás után a cég fizetett az anyáknak, 3 deci anyatejért 15 fontot (mai áron 6700 forintot) – ennyibe került később egy gombóc a fagyiból.

A furcsa fagyi több szempontból is kiverte a biztosítékot. Egyrészt Baby Gaga néven kezdték árulni, amiért az énekes, Lady Gaga azonnal perrel fenyegette meg őket. Másrészt több lakossági panasz is érkezett, ezért a brit élelmiszerbiztonsági hivatal is vizsgálatot indított.

Végül a hatóság lefoglalta az összes anyatejet tartalmazó fagylaltot, hogy megvizsgálhassák a testnedvekben található lehetséges fertőző kórokozókat. Végül pedig megtiltották, hogy emberi fogyasztásra alkalmas termékként forgalmazzák az anyatejes fagylaltot.

2015-ben még egyszer megpróbálkoztak a furcsa termékkel, Sarolta hercegnő születésének alkalmából Royal Baby Gaga néven futott a termék, de nem túl nagy sikerrel.