Terhesség

Faros a baba? – Fordítsd meg jógával!

Ha a baba a 36. héten még mindig nem fordult meg, vagyis nem fejjel lefelé helyezkedik el a méhben, az anyuka általában aggódni kezd. Számtalan lehetséges módszer van, az elemlámpázástól a homeopátián át az akupunktúráig vagy az orvosi segítségig.
2012. Január 16.

A jóga a következő gyakorlatot javasolja – ha fizikai állapotod megengedi, érdemes kipróbálni.

Jógahíd

A póz felvétele, kitartása egyéni állapotod függvénye, gondold végig, próbáld ki, tudsz-e még hanyatt feküdni, el bírod-e viselni az érzést, hogy a pocakod feljebb, a fejed pedig lejjebb kerül. Légy szeretetteljes és kíméletes magaddal, és lehetőségeidhez mérten próbálkozz.

Helyezkedj el tehát el hanyatt fekvésben, ha ez már nem megy, ülj le, támaszd alá a hátad párnákkal, és szép lassan dőlj hátra. Húzd fel a lábaidat a talpadra csípőszélességű terpeszben, a talpak legyenek párhuzamosak, a térdek előrenéznek. Lazulj el, lazítsd el a nyakadat, a karjaiddal finoman nyújtózz a lábak irányába. Figyeld a légzésed ritmusát, majd egy belégzés közben lassan emeld fel a csípődet, a talpakat a talajhoz nyomva.

Ha hanyatt fekvésből indultál, itt tehetsz néhány párnát a csípőd alá, még jobb, ha megkérsz valakit, és nem te fészkelődsz. Ha párnákon fekve indultál, szép lassan csússz a fejed irányába, amennyire a pocak engedi, próbáld a csípőd felfelé tolni. Fontos, hogy a nyak mindvégig laza maradjon, miközben a vállak segítenek megtartani magad, a csípőt és a pocakot pedig a combizmok segítségével emeled. A súlyt utána átengedheted a párnákra.

Maradj ebben a helyzetben akár tíz percig is, ha jólesik, többször a nap folyamán, ellazulva, egyenletes hasi légzést végezve. Próbáld a mellkast nyitni és úgy ellazulni.

A pózból mindig nagyon lassan gyere vissza. A párnákról a súlyt lassan hozd újra vissza a vállakra, talpakra és a combokra, miközben a nyak maradjon laza. Szép lassan vedd ki a párnákat, majd kilégzéssel csigolyáról csigolyára haladva lassan tedd le a csípőd. Törekedj arra, hogy a deréktáj előbb érjen le, mint a keresztcsont.

Ha párnákon fekve indultál, szép lassan csússz vissza, hogy a fejed legyen újra feljebb, és pihenj meg. A végén mindkét esetben gördülj oldalra, majd néhány légzés után a karokra támaszkodva lassan told fel magad ülésbe.

A gyakorlat intenzitását fokozhatod vizualizációval, illetve a babával folytatott kommunikációval is. Miközben a pózban pihensz, vagy már a végén (oldalt fekve vagy ülve), képzeld el a babád fejjel lefelé. Gondolatban beszélgess vele, kedvesen mondd el neki, miért kéred arra, hogy megforduljon, miért lesz így könnyebb mindkettőtöknek.

Tapasztalatok szerint rendszeres gyakorlással körülbelül egy hét után a baba ráérez, hogy milyen érzés fejjel lefelé lenni, és magától megfordul.

Kapcsolódó cikkek:

Fejreállító trükkök

Búcsú a faros szüléstől?

Mit kell tudni a farfekvésről?