Terhesség

Fejlődési rendellenességet okozhat az egyik antibiotikum hatóanyag

A terhes nők 30-40 százaléka szed valamilyen antibiotikumot legalább egyszer a terhessége alatt. A makrolid tartalmú antibiotikum másfélszeresére növeli a fejlődési rendellenességek gyakoriságát.
2020. Március 02.
Fejlődési rendellenességet okozhat az egyik antibiotikum hatóanyag (fotó: Getty Images)

Az első trimeszterben történő makrolid-alkalmazás másfélszeresére növeli a fejlődési rendellenességek gyakoriságát a penicillines terápiával szemben –  írja a pharmaonline.hu.

A makrolid antibiotikumok közé tartozik az aziztromicint, a klaritromicint és az eritromicinta, ezeket terhesség alatt is használják, elsősorban akkor, ha a penicillin használata kontraindikált vagy nem eredményes.

A makrolidok terhesség alatti alkalmazását 2005-ig biztonságosnak tekintették, ekkor azonban svédországi vizsgálatok úgy találták, hogy a terhesség korai szakaszában történő eritromicin-alkalmazás növeli a kardiovaszkuláris fejlődési rendellenességek gyakoriságát. Igaz, ezt későbbi, észak-amerikai, izraeli, koreai és norvégiai tanulmányok nem tudták bizonyítani. 2015-ben egy kanadai és norvég kutatók együttműködésével született vizsgálat a terhesség alatti makrolid-alkalmazás biztonságosságát erősítette meg.

2020-ban aztán újabb fordulat következett: kutatók arra jutottak, hogy a makrolidok használata az első trimeszterben fejlődési rendellenességek előfordulási gyakoriságával jár együtt. Míg a penicillinnel kezelt nők körében 1000 élve születésre 17,7 addig a makrolidot szedett nők körében 27,7 fejlődési rendellenesség fordult elő 1000 élve születésre vonatkoztatva.

Még nagyobb a különbség, ha a kardiovaszkuláris fejlődési rendellenességeket nézzük: azok gyakorisága 1,62-ször magasabb a makroliddal kezelt várandós nők körében, mint a penicillinnel kezelteknél.

A második és a harmadik trimeszterben azonban a makrolid-kezelés nem jár szignifikáns kockázatnövekedéssel, ha azt a penicillin-kezeléssel vetik össze. Míg a penicillin-kezelteknél 1000 élve születésre 17,3 fejlődési rendellenesség esik, addig a makroliddal kezeltek körében 19,5.

Forrás: PharmaOnline