Terhesség

Férjöltés gátmetszés után: a szülészeti erőszak egy formája

Husband stitch, azaz férjöltés. Az elnevezés abból ered, hogy a gátvarrás során az orvos egy plusz öltést alkalmaz azért, hogy a hüvely szűkítésével a szexuális együttlét élvezetesebb legyen. A férfinak.
2021. December 01.
Férjöltés: a szülészeti erőszak egy formája (fotó: Getty Images)

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a férjöltés a szülészeti erőszak egyik durva formája, különösen akkor, ha a nő tudta és beleegyezése nélkül történik. Márpedig a legtöbb esetben így történik és csak később, a szülés utáni hetekben derül ki a nő számára, amikor fájdalmas vagy akár lehetetlen az együttlét a partnerével, hogy valami nagyon nem stimmel odalent.

A férjöltésnek vagy férjcsomónak is nevezett eljárást, a szülészorvosok az 1950-es évek óta alkalmazzák, írja a medicinenet.com cikke. A cikk szerzője, aki maga is orvos, úgy fogalmaz, hogy a férjöltés a női nemi szervek megcsonkításának egy fajtája, amely során egy extra öltést ejtenek a hüvely szorosságának és a férfi partner szexuális élvezetének növelése érdekében. A legtöbbször ezt az eljárást a nők beleegyezése nélkül végzik el, és sokan közülük nem is tudják, hogy ilyen eljáráson estek át mindaddig, amíg a megváltozott szexuális életük során gyanakodni nem kezdenek arra, hogy ez a következmény bizony nem a szülés természetes velejárója.

Az Egyesült Államokban a férjöltés elvégzése műhibának minősül, az orvos pedig beperelhető az eljárás elvégzése miatt.

Magyarországon is bevett gyakorlat, hogy az orvos a nő tudta és beleegyezése nélkül, mintegy vagy szó szerint kikacsintva a partnerre, a gát varrása során egy plusz öltéssel szűkíti a hüvelyt. Az eljárás alkalmazása mögött az áll, hogy így a szexuális együttlét sokkal élvezetesebb legyen a férfinak.

Itthon a Másállapotot a szülészetben mozgalom tette asztalra ezt a durva, rengeteg nő által elszenvedett, a szexuális életet megnehezítő, fájdalmassá tevő vagy teljesen ellehetetlenítő eljárást és fogalmat, amikor idén februárban egy körkérdést fogalmazott meg a témában, a női nemi szerv csonkítás elleni küzdelem világnapján. “Hallottatok már a “husband stitch”, a férjöltés fogalmáról? Megtörtént veletek, hogy a nőgyógyász megkérdezte, elégedett-e a férjetek a varrással, vagy utalt arra, hogy az ő kedvéért öltöget?” –  tette fel akkor a kérdést a Másállapotot a szülészetben, amire rengeteg nő reagált és osztotta meg a maga történetét.

A health.com cikkében a témában nyilatkozó Dr. Danielle Jones szülész-nőgyógyász így fogalmazott: “Nagyon világossá kell tennem, hogy szülész-nőgyógyászként az a dolgom, hogy ha gátmetszés történik, akkor ezt helyreállítsam. Soha nem változtatnám meg a hüvelynyílás méretét a gátvarrás során, és senkinek sem szabadna ilyet tennie. Ez etikai kérdés.” Hozzátette, hogy ő is találkozott már olyan férjjel, aki ezt kérte tőle.

“Van egy olyan elképzelés, hogy a szülés után a hüvely kitágul, és ez befolyásolja a szexuális élvezetet” –  mondja ugyanebben a cikkben Dr. Jessica Shepherd, szülész-nőgyógyász. “Egy olyan elképzelés is van, hogy ez így is marad, nem tud visszatérni a terhesség előtti méretéhez. De ez nem igaz.” Egy másik szülész-nőgyógyász Dr. Mary Jane Minkin, hozzáteszi, hogy ő személy szerint sokkal inkább azt szeretné, ha a nők Kegel-gyakorlatokat végeznének és az orvosok nem alkalmaznának férjöltést. A hüvely szövetei rugalmasak és képesek arra, hogy visszaálljanak eredeti méretükre. Ha pedig mégsem, akkor sem az a megoldás, hogy megcsonkítják a női nemi szervet, ráadásul úgy, hogy ebbe a nő nem egyezett bele, erről őt nem informálták. (Arról nem is beszélve, hogy miért várja el bárki is, hogy a terhesség, a szülés vagy éppen a szoptatás ne hagyjon nyomot a női testen, hanem örökre nézzen ki úgy, mintha 18 éves lenne.)

A férjöltéssel természetesen csak a férfiaknak akarnak kedvezni (már az elnevezés is erre utal), a nő teste, szexuális élete nem számít. Ugyanis az extra öltés több kárt is okozhat: fájdalmas együttlétet, olykor egyenesen lehetetlen behatolást. A férjöltés után olyan következmények lehetnek, mint a sokkal hosszabb ideig tartó szülés utáni felépülés, amikor már maga a felegyenesedés, a járás is fájdalmas lehet. Mit okozhat még? Duzzanatot, krónikus fájdalmat a hüvelynyílásban, sérült szöveteket, fájdalmas szexuális együttlétet, tartós fertőzéseket, inkontinenciát, az idegvégződések károsodását, ami a terület érzékelésének elvesztését eredményezheti. És akkor a lelki következményekről még egy szót sem ejtettünk.

Kutatások egyelőre nem készültek arról, hogy hány nőt érint, hány nőnek okozott kárt a férjöltés és arról sem, hogy milyen gyakran alkalmazzák ezt az eljárást. De olyan sokszor hallunk arról, hogy a gátvarrás után fájdalmassá vált a szexuális élet, csomókat, dudorokat érzékelnek a nők vagy konkrétan megmondta az orvos varrás közben, hogy apukának is kedvez, hogy azt kell feltételeznünk, sokakat érint a férjöltés. Nem szabadna, hogy így legyen. Az erőszak semmilyen formája nem megengedhető a szülés során.

Kajlik Eszetr rövidfilmje, a Még egyet apuka kedvéért is a férjöltésről szól. A film november 28 és december 5-e között érhető el, a Másállapotot a szülészetben! mozgalom által szervezett NŐ a hangunk! országos megmozdulás keretében.

Még egyet apuka kedvéért – Another one for daddy from Eszter Kajlik on Vimeo.