Terhesség

Halfogyasztás a terhesség alatt

Ha rendszeresen fogyasztunk halat, úgy vihetünk be fehérjét és omega-3-at, hogy közben káros telített zsírsavakkal nem terheljük a szervezetünket. Sajnos azonban szinte mindegyik halféle tartalmaz némi higanyt is.
2017. November 20.

Halfogyasztás a terhesség alatt

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) és az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) 2017 januárjában közzétette átdolgozott halfogyasztással kapcsolatos ajánlását várandós kismamáknak, gyermeket tervező, illetve szoptató nőknek.

Hivatalos ajánlás

A Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiuma (ACOG) arra biztatja a várandós kismamákat, gyermeket tervező, illetve szoptató nőket, hogy kövessék a FDA és EPA legújabb ajánlásait, melyek a következők:

  • Fogyasszunk különféle halakat 2-3-szor egy héten (tehát összesen 226-340 grammnál nem többet) a “legjobb választás” és a “jó választás” kategória alatt szereplő halfélékből (lásd alább).
  • Minél többféle halat fogyasszunk
  • 2 éves kor felett hetente 1-2-szer kerüljön hal a gyermekünk tányérjára
  • Maximum hetente egyszer (kb. 170 gramm) fogyasszunk az olyan halfajtákból, amelyeknek magas a higany tartalma(pl. mint a fehér húsú tonhal)
  • Kerüljük a magas higany tartalmú halakat (lásd “kerülendő halak”)

Mi számít egy adagnak?

  • Felnőttek esetében: 110 gramm
  • 4-7 éves gyerek esetében: 56 gramm

Legjobb választás (heti 2-3-szor):

  • szardella
  • lazac
  • szardínia
  • garnéla
  • atlanti árnyékhal
  • atlanti makréla
  • fekete-tengeri sügér
  • vajhal
  • harcsa
  • kagyló
  • tőkehal
  • rák
  • languszta
  • lepényhal
  • szürke és fekete tőkehal
  • hering
  • homár
  • tengeri márna
  • osztriga
  • fésűkagyló
  • rája
  • tintahal
  • marénafélék
  • édesvízi pisztráng
  • konzerv csíkos hasú tonhal

Jó választás (heti 1-szer):

  • ponty
  • fűrészes sügér
  • repülőhal
  • ördöghal
  • kaliforniai birkafejű hal
  • csattogóhal
  • spanyol makréla
  • fehér húsú és sárga úszójú tonhal (friss, fagyasztott, konzerv)
  • árnyékhal

Kerülendő halak (legmagasabb higanytartalom):

  • királymakréla
  • marlin
  • atlanti tükörhal
  • cápa
  • kardhal
  • nagyszemű tonhal
  • mexikói tőkehal

A higanyról

A higany egy természetben is előforduló nehézfém, melynek jelenléte a környezetszennyezés hatására megnövekedett. Aggódni azonban nem kell, az emberek többségére nem jelent veszélyt a halakban fellelhető minimális mennyiségű higany. Azonban, ha egy várandós nő szervezetébe túl sok kerül belőle, a magzat egészsége bizony komoly veszélyben forog.Ez esetben a következő rendellenességekkel kell szembenézni:

(A cikk forrása itt található.)További cikkeink terhesség alatti halfogyasztás témában: