Halfogyasztás a terhesség alatt
Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) és az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) 2017 januárjában közzétette átdolgozott halfogyasztással kapcsolatos ajánlását várandós kismamáknak, gyermeket tervező, illetve szoptató nőknek.
Hivatalos ajánlás
A Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kollégiuma (ACOG) arra biztatja a várandós kismamákat, gyermeket tervező, illetve szoptató nőket, hogy kövessék a FDA és EPA legújabb ajánlásait, melyek a következők:
- Fogyasszunk különféle halakat 2-3-szor egy héten (tehát összesen 226-340 grammnál nem többet) a “legjobb választás” és a “jó választás” kategória alatt szereplő halfélékből (lásd alább).
- Minél többféle halat fogyasszunk
- 2 éves kor felett hetente 1-2-szer kerüljön hal a gyermekünk tányérjára
- Maximum hetente egyszer (kb. 170 gramm) fogyasszunk az olyan halfajtákból, amelyeknek magas a higany tartalma(pl. mint a fehér húsú tonhal)
- Kerüljük a magas higany tartalmú halakat (lásd “kerülendő halak”)
Mi számít egy adagnak?
- Felnőttek esetében: 110 gramm
- 4-7 éves gyerek esetében: 56 gramm
Legjobb választás (heti 2-3-szor):
- szardella
- lazac
- szardínia
- garnéla
- atlanti árnyékhal
- atlanti makréla
- fekete-tengeri sügér
- vajhal
- harcsa
- kagyló
- tőkehal
- rák
- languszta
- lepényhal
- szürke és fekete tőkehal
- hering
- homár
- tengeri márna
- osztriga
- fésűkagyló
- rája
- tintahal
- marénafélék
- édesvízi pisztráng
- konzerv csíkos hasú tonhal
Jó választás (heti 1-szer):
- ponty
- fűrészes sügér
- repülőhal
- ördöghal
- kaliforniai birkafejű hal
- csattogóhal
- spanyol makréla
- fehér húsú és sárga úszójú tonhal (friss, fagyasztott, konzerv)
- árnyékhal
Kerülendő halak (legmagasabb higanytartalom):
- királymakréla
- marlin
- atlanti tükörhal
- cápa
- kardhal
- nagyszemű tonhal
- mexikói tőkehal
A higanyról
A higany egy természetben is előforduló nehézfém, melynek jelenléte a környezetszennyezés hatására megnövekedett. Aggódni azonban nem kell, az emberek többségére nem jelent veszélyt a halakban fellelhető minimális mennyiségű higany. Azonban, ha egy várandós nő szervezetébe túl sok kerül belőle, a magzat egészsége bizony komoly veszélyben forog.Ez esetben a következő rendellenességekkel kell szembenézni:
- súlyos idegrendszeri károsodás
- agykárosodás
- tanulási nehézségek
- hallásvesztés
(A cikk forrása itt található.)További cikkeink terhesség alatti halfogyasztás témában: