Terhesség

Hallottál már a gyerekvállalási bírságról?

Akad néhány téma, amely igen erős indulatokat képes kiváltani. Ilyen a ki hogyan táplálja a gyermekét, a gyereknevelés sok pontja, vagy az, hogy hány éves korig szabad szülni, és mekkora hátrány éri azt, aki szül.
2011. November 13.

Ahogy az az ötven év felett első gyereket vállaló nőkről szóló cikk facebookos hozzászólásaiból is kiderült – a gyerekvállalás ideje, a család és a karrier összeegyeztetése újabb és újabb vitákra ad okot.

Mitől függ, hogy mikor jön a gyerek?

Nézzük most a család és a karrier összeegyeztetését! Természetesen – mint olyan sok más témában – itt sem létezik olyan egyértelmű válasz, melynek alapján minősíteni lehetne az egyéni helyzeteket, és igazából nincs is erre szükség. Mégis érdekes ismerni, mire jut egy objektíven szemlélődő kutató, Van Bavel , amikor 20 és 40 év közötti, felsőfokú végzettségű nőket vizsgál abból a szempontból, hogy vajon mikor vállalkoznak az első gyerekük kihordására, megszülésére.

Szerinte a választott egyetemi/főiskolai szaknak, a szakmai kilátásoknak és a nemi szerepek oktatásban megnyilvánuló minőségének erős hatása van a nők gyerekvállalására: nagyobb eséllyel halasztja el egy nő a gyerekvállalást, ha szakmájában magas kezdő fizetésre számít, ha azt tartja valószínűnek, hogy bére rövid időn belül emelkedni fog, és nagyobb eséllyel vállal korábban gyereket az, aki olyan szakon tanul, ahol megerősítik a hagyományos nemi szerepeket, vagy ahol többségében lányok tanulnak.

Az eredményeket nem befolyásolja jelentősen a párkapcsolati státusz vagy a munkapiacra lépő nő életkora. Vagyis a mintákon túl nagyon is érvényesül egyfajta gazdasági racionalitás, amikor a nők ilyen intim döntéseket hoznak.

Gyerekvállalási bírság

A gazdasági szempontok figyelembe vétele egyáltalán nem elítélendő egy olyan világban, ahol a gyermektelen nők kimutathatóan magasabb jövedelemre tesznek szert, mint a gyermeket vállalók .

Lássuk, mikből is tevődik össze a gyerekvállalási bírság!

– alacsonyabb jövedelem

– alacsonyabb egy főre eső jövedelem

– nyaralásra, pihenésre, rekreációra fordított idő jóval alacsonyabb

– szórakozásra, kultúrára költött pénzösszeg jelentősen alacsonyabb

– az orvosi, egyéb egészségügyi kiadások magasabbak

– az oktatásra, továbbképzésre fordított összeg és a járulékos kiadások (például gyerekfelügyelet) magasabbak

A „anyabírság” összetett dolog, csak egy része az alacsonyabb bérjövedelem. Amerikai kutatónők azt állapították meg, hogy az alacsony jövedelműeknél arányában nagyobb a „bírság”, mint a közepes vagy magas jövedelmű anyák esetében, és sokkal átfogóbban érinti a családok életét, mert befolyásolja a vállalható munka mennyiségét, és kimerítheti a család erőforrásait.

Miközben tehát egy nő, illetve egy család igyekszik megtalálni az egyensúlyt a megélhetés és a vágyott családméret között, gyakran igen gyorsan telnek az évek.

Billari és szerzőtársai azt vizsgálták, létezik-e olyan társadalmi norma, mely meghatározza a gyermekvállalás felső korhatárát. Huszonöt országból gyűjtött adatok elemzésével arra jutottak, hogy létezik ilyen felső korhatár, a nők esetében alacsonyabb, mint a férfiaknál, és mindkét esetben alacsonyabb ez az elvárt „kapuzáró” életkor, mint ami biológiailag, a termékenység szempontjából indokolt. A gyerekvállalás társadalmilag elfogadott felső határa a vizsgált országok közt jelentősen eltér. Ami kiemelendő, hogy ahol alacsonyabb és erősebb ez a korlát, ott valóban kevesebb gyerek születik relatíve idősebb szülőkhöz. Vagyis a termékenységi mutatókat nemcsak az élettani, hanem a társadalmi tényezők is befolyásolják.

Úgy tűnik, a gondolkodásmódunk nagy hatással van annak a társadalomnak a gyerekvállalási kedvére és szokásaira, amelyben élünk, ráadásul gazdasági tényezők is árnyalják a képet – és akkor még nem is említettük azt, hogy mindenki kicsit más életkorban érik meg arra, hogy szülővé váljon. Nagyon úgy tűnik, hogy a témát boncolgató kutatások szerencsére nem a gyerekvállalás „kötelező” idejének megtalálása felé mutatnak, hanem afelé, hogy megértsük, az egyedi helyzetek mindig nagyon különbözőek, érdemesebb lehet megismerni valakinek az indítékait, mint megítélni.