Terhesség

Harmadik trimeszter: mennyit kell mozognia a magzatnak?

Terhességed harmadik trimeszterében a görcsök száma növekszik, gyakorlatilag várandósságod legutolsó pillanatáig minden nap érezheted a pici mozgását. Mutatjuk, mire készülj az utolsó trimeszter alatt.
2017. Október 11.

Annak érdekében, hogy minden a várakozásoknak megfelelően haladjon, az orvosod megkérhet, hogy számold a rúgásokat, vagy a magzati mozgásokat a 28. héttől a terhességed végéig. Ezekre figyelj:

Milyen gyakran

Ügyelj rá, hogy naponta legalább kétszer próbálj meg nyugis környezetben pihenni. Először reggel számold a rúgásokat, amikor ritkábban fordulnak elő és egyszer az aktívabb esti órákban, amikor általában a magzat mozgása gyakoribb.

Mi a teendő?

Figyeld az órát és kezdj el számolni. Figyelj minden mozgásra, legyenek azok magzati rúgások, tekeredések, görcsök, bármik. Ha elérik a 10-et, jegyezd fel az időt. Óránként 10, vagy kevesebb mozgás bármilyen formában normális, bár néha ez tarthat hosszabb ideig is.

Ha egy órán belül nem éreztél 10 mozdulatot, falatozz egy kicsit, vagy fogyassz egy kis gyümölcslevet, feküdj le és folytasd a számlálást. Ha több mint két órába telik, hogy elérd a 10-et, érdemes felkeresned az orvosod. Bár a tevékenység hiánya nem feltétlenül jelent rosszat, néha lehet olyan jelzés, amely orvosi ellenőrzést, megfigyelést igényelhet.

Ne feledd: minél közelebb vagy a szülés időpontjához, annál fontosabb a magzati mozgások rendszeres ellenőrzése. A 9. hónapban naponta többször számolnod kell, és ha hirtelen csökken a mozgások száma, lépj kapcsolatba a szülésznőddel, orvosoddal.

Hetedik hónap

Ha hét hónapos terhes vagy, a babádnak még elég helye van a pocakodban, így a mocorgás is egy ideig tovább tarthat. A pici napról napra erősebbé válik és ezek az ütések, rúgások egyszerre lehetnek megnyugtatóak, és egyenesen ijesztőek is.

De nem csak rúgásokat és ütéseket észlelhetsz ezekben a napokban. Éreztél már gyenge, de ritmikus rángásokat? Ha igen, a babád bizony ilyenkor csuklik. (Ne lepődj meg, ha ezeket nem tapasztalod, teljesen normális jelenségről van szó.)

Nyolcadik hónap

A korábban oly tágas “lakás”, egyre inkább kezd olyanná válni, mint egy szűk odú. Kevésbé valószínűek az akrobatikus mozdulatok, de továbbra is úgy érezheted magad, hogy a picúr mocorog és megfordul, néhány látványos könyök- és térdmozdulat kíséretében.

Ha a kis akrobata mozgása több, mint amit mosolyogva elviselnél, nyugodtan válts pózt: ülj le, ha állsz, vagy feküdj az oldaladra. Sőt ilyenkor akár interakcióba is léphetsz a gyerekkel – ha kidudorodik a térde, lába, nyomd meg egy picit. Ha a babának tetszik a játék, visszahúzhatja lábát majd újra kidomboríthatja.

Kilencedik hónap

Babád már szinte elérte teljes súlyát és hosszúságát, a kicsi már nem is olyan kicsi, legalábbis nem az ilyen szűk helyeken. A korábbi, gyors rúgásokat már valószínűleg nem fogod ebben a szakaszban érezni, de a nagyobb forgásokat és mozgásokat (mint például a magzat átfordulása) biztosan észreveszed majd. A babák szeretik a méhnyakat, talán érzik, hogy hol van a kijárat.

(Cikk forrása: whattoexpect.com)

Kapcsolódó cikkeink: