Terhesség

Házhoz hívható a komatál

Egészségtudatos kismamának lenni nem épp sétagalopp. De van, aki akár házhoz viszi az ellenőrzött minőségű élelmiszereket.
2013. November 23.

Állandóan friss, és jó minőségű ételeket beszerezni, ügyelve arra, hogy az adott időszaknak megfelelő vitaminok és tápanyagok is mind az asztalra kerüljenek – ez rengeteg rohangálást, cipekedést és tájékozódást igényel. Vagy mégsem. A Neked terem honlapján mostantól mindez csak néhány kattintás, és házhoz jön az ellenőrzött minőségű zöldség, gyümölcs, feldolgozott hús, pékáru, vagy épp olajos termék.

Abban az időben, amíg a kisbabák nem csak egy családba, hanem egy közösségbe születtek, és a várandós nőket széles rokonság vette körül, természetes volt, hogy a terhesség utolsó időszakától nem nekik kellett a mindennapi betevőről gondoskodniuk. A komatál szép hagyományából azonban mára csak a legenda maradt. Különösen a nagyvárosokban, ahol sokaknak nem akad semmilyen segítsége.

Halász Kati kisamama-kísérőként sokszor tapasztalta ezt. És bár hivatásából fakadóan ezt a hiányt bizonyos területeken tudta pótolni, de azt vette észre, hogy a kismamáknak külön terhet jelent az egészséges táplálkozás biztosítása. A várandósság utolsó hetében már nem könnyű hetente többször piacra járni, nagy csomagokat hazacipelni, vagy épp főzni. A baba születése után, a négy fal közé zárva pedig mindez még nagyobb kihívást jelent. Ezért jutott eszébe, hogy létrehozza a komatál XXI. századi változatát, melyet ugyan nem a barátok, vagy a rokonság, de egy megbízható partner nyújt számukra. Egy honlap, és a mögötte álló termelői hálózat, mely akár hetente házhoz szállítja a szükséges élelmiszert. Kati ötlete mögé ugyanis Molnár Eszter sikeres internetes vállalkozása, a Neked terem állt be.

A honlapon ma már könnyű megtalálni a Várandós és Koma dobozt, melyek tartalma tetszés szerint variálható. Van ugyan egy eredeti kínálat, mely figyelembe veszi az adott időszak szükségleteit – vagyis tartalmazza mindazokat a vitaminokat és nyomelemeleket, melyeket az anya és a baba szervezete épp igényel -, de mindenki válogathat hozzá mást is. A várandósság első két trimeszterében például (amikor a magzat csontozata kialakul) fontos a folsav biztosítása, ezért a dobozba zöld színű zöldségeket válogatnak. A terhességi vizesedés, vagy a striák kialakulása ellen pedig lassú égésű szénhidrátot – vagyis zabpelyhet, korpás kenyeret, hajdinát – ajánlanak, mert az nem köti meg a szervezetben a vizet, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet is. De a kalcium, a vas, és a többi fontos tápanyag is mind szerepel a komadoboz kínálatában. És egy dologban biztos lehet a vásárló: az összes élelmiszer (legyen az friss zöldség, gyümölcs, fűszernövény, lekvár, szörp, olajos magvak, vagy tejtermék) helyi termelőtől érkezik, idénytermés, és ellenőrzött minőségű.