Terhesség

Hihetetlen felvétel: a baba lába a méhen kívül

Az alábbi, mágneses rezonanciás képalkotással készített felvételen jól látható ez a nagyon ritka jelenség, amikor az anyaméhben fejlődő magzat lába átszakítja a méhfalat.
2016. December 29.

Hihetetlen felvétel

A képen látható két fehér nyíl jelzi azt a pontot, ahol az édesanya méhfala megrepedt, a nagy fehér folt pedig a kitüremkedő magzatburok, amiben jól láthatóak a huszonkét hetes baba lábai.

A rendkívül ritka jelenséget – bármennyire is gondolnánk elsőre – nem a magzat egy nagyobb fészkelődése, rúgása okozta, a 33 éves anyuka méhfalán keletkezett közel két és fél centis repedést az egyik menetrendszerű, rutinvizsgálaton fedezték fel – írja a Livescience.

Az édesanya elmondása szerint semmilyen jele nem volt a furcsa jelenségnek. Dr. Pierre-Emmanuel Bouet, a francia Angers Egyetemi Kórház munkatársa, a The New England Journal of Medicine szaklapban megjelent publikáció vezető orvosa elmondása szerint még soha nem találkozott hasonló esettel pályafutása során.

Erre valójában nem csak neki lehetett kevés esélye, a szakirodalom szerint ugyanis mindössze huszonhat hasonló esetet jegyeztek fel eddig. Az anyukának ez már a hatodik terhessége volt, a korábbi szülések közül mind az ötnél császármetszést végeztek rajta, dr. Bouet szerint ez is növelhette meg a repedés kockázatát.

A méhszakadás és a kiálló magzatburok felfedezés után természetesen az orvosok azonnal közölték a szülőkkel a lehetséges kockázatokat, a repedés további folytatását, vagy a koraszülést és az esetlegesen ezzel járó szövődményeket, valamint felhívták a figyelmet a méhlepény beágyazódási rendellenesség lehetséges kialakulására is.

Mindezek ellenére a szülők úgy döntöttek, hogy nem avatkoznak be és folytatják mindennapos életüket. A harmincadik hétre a repedés közel ötcentisre nőtt, és végül császárral világra segítették az egészséges, 1,38 kilós fiút.

További cikkek a témában: