Terhesség

Végre egy orvos, aki nem fél beszélni a hüvelysüllyedésről!

Amilyen gyakori az előfordulása, annyira kevesen tudnak róla. Lássuk be, ez nem túl jó arány!
2023. Április 30.
Nő bugyiban

A méhsüllyedés létezéséről valamivel többen hallottak, pedig a hüvelysüllyedés is sokszor fennálló probléma, aminek hátterében ugyanúgy a medencefenék izmainak meggyengülése áll, és erre is tökéletesen igaz, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni.

A statisztikai adatok igen beszédesek: 3-ból 1 nőnél nagy valószínűséggel kialakul, létrejöttének kockázatát pedig 50 százalékkal növeli a hüvelyi szülés. Dr. Jocelyn J. Fitzgerald nőgyógyász-urológus leírhatatlanul fontosnak tartja az ismeretterjesztést a nők körében, ezért igen aktívan posztol a közösségi médiában és magazinoknak is szívesen nyilatkozik szakértőként. 

„A hüvelysüllyedésnek öt fázisa ismert, az utolsók már annyira súlyosak, hogy a belső szervek akár ki is türemkedhetnek a hüvelyből. Az érintett nők többsége a második fokozatnál döbben rá arra, hogy valami nincs rendben” – osztotta meg egyik nagy sikerű bejegyzésében. Mint mondta, az első fázisban a méh megereszkedik és elmozdul a helyéről, ez a változás azonban még olyan csekély mértékű, hogy a nők nem érzékelnek belőle semmit. A nőgyógyászok egy átfogó vizsgálat során már felfigyelhetnek az elkezdődött folyamatra, és időben segítséget nyújthatnak a hölgyeknek.

Méhsüllyedés, hüvelysüllyedés

A második szakasz ennél már intenzívebben jelentkezik, a medencefenék izmainak süllyedése miatt a méh jóval lejjebb kerül a hüvelyben, amit akár már a nők is észrevehetnek. A harmadik és negyedik szakaszban a gond annyira súlyossá válhat, hogy a méh akár ki is kerülhet a hüvelyből, amit természetesen nem lehet nem észrevenni.

Ha a probléma kezeletlen marad és az izmok, illetve kötőszövetek süllyedése egyre inkább előrehalad, a női test tünetekkel jelzi, hogy segítségre lenne szüksége: gyakori húgyúti fertőzés, derék- és hátfájás, pecsételő vérzés, valamint idegentest érzés alakulhat ki a hüvelyben, de nehezítetté válhat a tampon felhelyezése, a szex és a székletürítés is. Az ötödik fázisban a probléma már olyan mértéket ölthet, hogy akár a járást is zavarhatja.

A kérdésre, hogy mi állhat ennek a sok kellemetlenséggel járó és meglepően gyakran előforduló gondnak a hátterében, Fitzgerald doktornő így írt: A legnagyobb kockázati tényező a hüvelyi szülés, főleg akkor, ha a baba nagy súllyal jött világra és/vagy vákumot is kellett használni, de fontos tudni, hogy a gyermektelen nők is találkozhatnak a problémával. Ennek oka, hogy a túlsúly, a szorulás, a krónikus köhögés és a mozgásszegény életmód is növelheti a kockázatot.” 

A doktornő hozzátette, hogy az érintettek között igazán magas azoknak a száma is, akik szégyellnek segítséget kérni, ezért nem fordulnak orvoshoz. Ezért alapvetően nem is a hölgyeket hibáztatja a szakértő, hanem a nem megfelelő szexuális felvilágosítást, a kevéssé egészségtudatos életmódot és a női testtel kapcsolatos, megszilárdult tabukat.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images