Terhesség

Így találd meg a tökéletes nőgyógyászt!

Jó nőgyógyászt találni ugyanolyan nehéz, mint jó fodrászt vagy kozmetikust. Most abban segítünk, hogy megtaláld a leginkább hozzád illőt.
2014. Szeptember 21.

Emlékszem a hosszú hónapokon át tartó vesszőfutásra, amin a házasságkötésünk és a költözésünk után végigmentem. Férjemmel zöld utat adtunk a kisbaba érkezésének, már csak egy jó nőgyógyászt kellett találnom, akiben megbízom annyira, hogy a leendő gyermekem születését rá bízzam. Mit mondjak…? Nehéz dolgom volt.

Barátnői ajánlások kontra valóság

A már gyermekkel rendelkező barátnőim boldogan ajánlották saját nőgyógyászukat, akik segítettek a lurkó világra jöttében. Én pedig megfogadva a tanácsukat végig is jártam mindegyiket, de sajnos egyiknél sem éreztem, hogy megtaláltam az igazit. A neves budai nőgyógyász kedves volt ugyan, de a tizenöt perces konzultáció alatt négyszer is csörgött a mobilja, és hosszan beszélt a vonal túlsó végén levőkkel. Egy másik, idősebb professzor egyszer sem nézett a szemembe a beszélgetésünk alatt. Egy fiatal, empatikusnak tűnő doki pedig rögtön rá akart beszélni egy “lájtos” hormonkezelésre , hogy “hamarabb összejöjjön az a gyerek”. Le kellett vonnom a konzekvenciát: ami tetszik a barátnőimnek, az nem feltétlenül az én világom is.

A lista a kulcs

Elég elkeseredett voltam, hiszen kidobtam egy csomó pénzt az ablakon, és még mindig nem találtam meg, akit kerestem. És akkor kipattant a fejemből az isteni szikra. Írok egy listát, amiben az általam fontosnak ítélt dolgokat csokorba gyűjtöm, és ennek alapján keresek magamnak orvost. Ezt most megosztom itt is, hátha segít Neked is.

Leinformálhatóság

Számomra fontos, hogy az interneten utána tudjak nézni a kinézett orvosnak. Több olyan fórum is van, amiben végig lehet olvasni kismamák véleményét egy adott orvosról. Ez azért hasznos, mert ha többen is említenek egy adott problémát (túl drága, figyelmetlen, nehéz elérni), akkor biztos, hogy nem fogok kérni tőle időpontot kérni személyes konzultációra. Jó pont továbbá, ha az orvosnak van saját honlapja, amin informálódhatok róla és a rendelőjéről.

Így találd meg a tökéletes nőgyógyászt!

Nyitottság

Én olyan orvost kerestem, aki nyitott az alternatív gyógyászati megoldásokra is. Hosszas keresgélés után akadtam csak olyan orvosra, aki már a honlapján hirdette, hogy igény esetén a szüléseknél szívesen alkalmaz homeopátiás eljárásokat.

Környezet

A nőgyógyászati vizsgálatok nem tartoznak a legkellemesebb élményeink közé. Éppen ezért fontos, hogy a környezet, amiben kivárjuk a sorunkat, és ahol aztán a vizsgálat zajlik, minél barátságosabb legyen. A rideg, sötét rendelő, mufurc asszisztensekkel tarkítva nálam kizáró ok, még egy szuper doki ellenére is.

Tájékoztatás

A vizsgálat jellegéből adódóan elvárom az orvostól, hogy előre tájékoztasson mindenről, mi hogy fog zajlani. Mondja el részletesen, mit fog csinálni, miért van szükség rá, és fogok-e közben fájdalmat érezni? Ha a választott doktor nem egy szószátyár típus, akkor kérdezz tőle nyugodtan! Ne legyél szégyenlős, hiszen az a lényeg, hogy te érezd magad komfortosan. Ha nem kapsz kellő tájékoztatást, vagy a vizsgálat nem úgy zajlott, ahogy te gondoltad, akkor búcsút is inthetsz ennek az orvosnak.

Kapcsolódó cikkeink terhesgondozás témában: