Terhesség

Igazi csoda: méhátültetés után született babája egy nőnek

Valódi csoda, hogy a méhátültetésen átesett édesanya sikeresen tudta kihordani és megszülni kisfiát.
2020. Január 13.
Igazi csoda: méhátültetés után született babája egy nőnek (Fotó: iStock)

Jennifer Gobrecht és férje, Drew Gobrecht jelentették be, hogy egészséges kisfiúk született, Benjamin, aki az első baba, aki a Penn Medicine 2 éves méhátültetés vizsgálatának keretein belül, és a nyolcadik baba az Egyesült Államokban, aki ilyen módon jöhetett világra. Édesanyja, aki méh nélkül született, 33 évesen esett át a transzplantáción. – Nem volt könnyű utunk, de minden egyes alkalommal, amikor Benjaminra nézek, tudom, hogy megérte. Benjamin egy valódi csoda! – mondta el az édesanya.

Világszerte nagyjából 70 méhátültetést végeztek már el, és mind élő, mind elhunyt személytől származhat a donorszerv. Azonban a legtöbb transzplantációs programban inkább élő donortól fogadják a szervet. Néhány transzplantációs szakértő és az etikusságot firtató személy aggodalmuknak adtak hangot a méhátültetéssel kapcsolatban, és megkérdőjelezik, hogy a műtét előnyei megérik-e a kockázatot. Dr. Kathleen O’Neill, a Penn egyik vezető kutatója szerint azonban egy további lehetőséget jelent a Gobrechts-ékhez hasonló sorsú pároknak a gyermekvállalásra, az örökbefogadás és a béranya mellett. – A méhátültetés az egyetlen út, amely lehetővé teszi ezeknek a nőknek, hogy megtapasztalják a terhességet – mondta.

A kísérlet résztvevőit 5-10 évig követik nyomon, egészen a mesterséges megtermékenyítéstől kezdve, a szülés utáni évekig. A kilökődési kockázat miatt az átültetett méhvel élő nőknél a szülés után méheltávolítást hajtanak végre.

Gobrecht 17 éves korában tudta meg, hogy Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser szindrómában szenved, amely egy, minden 4500 nőből egy esetben előforduló, veleszületett állapot. – Egy tizenéves lánynak nagyon nehéz dolog szembesülnie azzal, hogy soha nem lesz képes kihordani egy gyermeket, főként ha arról álmodozott, hogy egyszer valaki szerető édesanyja lehet. Ahogy sok fiatal lány, én is arról álmodtam, hogy majd egyszer a méhemben hordhatok egy babát, és érezhetem, milyenek a rúgásai, ez azonban egy pillanat alatt szertefoszlott – mondta el Gobrecht.

Évekkel később ő és férje is termékenységi kezelésnek vetették alá magukat a pennsylvaniai Ridley Parkban, itt hallottak először a Penn kutatásáról. Kisfiúk, Benjamin novemberben született meg, császármetszéssel.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: