Terhesség

Influenzajárvány: bemehet az apa a szülésre?

A tomboló influenzajárvány miatt egyre több szülészet hirdet látogatási tilalmat. Sok szülés előtt álló párban felvetődhet a kérdés: meghiúsul-e az apás szülés?
2018. Február 12.
Egyre több intézményben van látogatási tilalom (Fotó: MTI)

A szakemberek szerint 2009 óta nem volt ilyen súlyos influenzajárvány a világon. A legtöbb megbetegedést az igen veszélyes H3N2 vírustörzs okozza, ami honkongi influenza néven is ismert. Hazánkban hivatalosan 2018. január 24-én kezdődött el az idei influenzajárvány, ekkor lépte át a járványküszöböt az orvosok által leadott betegszám.

A kisbabákra kiemelt veszélyt jelent a betegség – hamarabb alakul ki náluk tüdőgyulladás és légzési nehézség. Érthető, hogy sok szülészeten látogatási tilalmat hirdetnek ebben az időszakban.

Az MTI tájékoztatása szerint jelenleg a következő egészségügyi intézményeknél tilos a bejárás a szülészeti osztályra: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézet, veszprémi Csolnoky Ferenc kórház, Orosházi Kórház, békéscsabai Réthy Pál Tagkórház, Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház, a Semmelweis Egyetem (SE), a gyöngyösi Bugát Pál Kórház, a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő és a karcagi Kátai Gábor Kórház.

A tavalyi gyakorlat és szabályozás van érvényben az apás szülések kapcsán – kaptuk a tájékoztatást a Pécsi Tudományegyetem érintett osztályától. – Az apa bejöhet a szülésre, a szükséges védőöltözetben, maszkban. De csak ő jöhet be a kicsihez. Ugyanezeket az információkat kaptuk a Honvédkórház szülőszobájáról is: az apák, ahogy máskor is, bent lehetnek a szüléskor a szokásos védőöltözet kíséretében. Ám a háromszor 24 óra alatt – amit bent töltenek az anyák az osztályon – az anyák mennek le az apához a társalgóba.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ szülészetén is megengedők az apás szülés kapcsán, ám szigorúak a látogatást illetően. Semmi akadálya annak, hogy az apa részt vegyen az örömteli eseményen, ám a következő pár napban csak pár perc erejéig lehet bent az anyával. – Érthető, hogy bejön az apa, ha be kell hozni valami feltétlenül szükséges dolgot a babának, például pelenkát. De ez is csak 5 perc legyen lehetőleg. Az otthoni látogatást is érdemes korlátozni a járvány idején – tanácsolta a debreceni szülészeti osztály egyik dolgozója.

Tippek influenzajárvány idejére

  • Az anya akkor se hagyja abba szoptatást, ha elkapja az influenzát, vagy a baba lesz influenzás. Az anyatej a benne található immunanyagok révén segíthet hamarabb átvészelni a betegséget.
  • Ha valamelyik családtag beteg lesz, viseljen maszkot.
  • A 6 hónaposnál kisebb baba számára nincs még védőoltás. A családtagoknak kifejezetten javasolt az influenza elleni oltás beadása, akár a járvány ideje alatt is.
  • Célszerű gyakrabban szellőztetni, és még nagyobb hangsúlyt fektetni a helyes kézmosásra.

Kapcsolódó cikkek influenza témában: