Terhesség

Jönnek a rohanós napok: készíts tortilla tekercset!

Igazi aduásszal van dolgunk: lehet csomagolni tízóraira, ebédre és jó választás a családnak vacsorára is.
2024. Szeptember 06.

Vannak gyerekek, akik hamar megunják a szendvicset és érintetlenül hozzák haza. Mások nem szeretik az iskola által kínált menzát és minden nap éhesen érkeznek haza az iskolából. És persze rohanás van nekünk felnőtteknek is, reggel és délután egyaránt, de valamit csak kell készíteni vacsorára. Mindenre megoldás a tortilla tekercs. Gyorsan elkészíthető, szinte bármivel megtölthető, hússal vagy zöldségekkel is. Ráadásul teljes kiőrlésű változatban is kapható, szóval tényleg mindenki boldog lehet, aki ezt választja.

tortilla

Kép: Getty Images

Nagyon egyszerű elkészíteni, csak arra kell figyelni, hogy a tortilla lapot ne töltsük meg teljesen, hagyjunk helyet a feltekerésnek, hogy ne a tányérban landoljon az étel. Mehet bele csíkokra vágott csirkemell, tonhal konzerv, rá egy kis szósz, mondjuk majonéz vagy házi joghurt öntet, tzaziki, avokádókrém, majd a zöldségek – uborka, paradicsom, lilahagyma -, de akár sajt is, mondjuk azoknak, akik nem esznek húst. Ki ne hagyjuk a feltépkedett salátát. A tekerés egy fontos lépés: szorosan és a megpakolt résznél kezdjük el. Ha meleg tortillára vágyunk, akkor mehet bele például bab vagy kukorica és pár percre betehetjük a mikróba is. A zöldségeket ilyenkor csak a melegítés után pakoljuk bele, vagy egyszerűen tegyük a tekercs mellé.

Haladók maguk is készíthetnek tortillát, így:

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt  
  • 3 evőkanál olaj 
  • fél csomag sütőpor  
  • 2 dl langyos víz 
  • 1 kk só. 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat keverd össze, majd a vizet folyamatosan adagolva gyúrd össze. Pihentesd 20 percig, majd oszd el kisebb adagokra. Alaposan belisztezett deszkán nyújtsd kerekre, de ne túl vékonyra. Serpenyőben nagy lángon süsd meg, hozzáadott zsiradék nélkül. Amikor hólyagos lesz a tésztád, akkor fordítsd meg. Nedves konyharuhával takard le az egymásra pakolt tortilla lapokat. Finomliszt helyett mással is kísérletezhetsz, például kukoricaliszttel.