Hogy elkerüld a húgyúti fertőzést, gondolj a megelőzésre! Számos természetes gyógymód közül választhatsz.
- Fogyassz sok folyadékot, mert ez már önmagában is fokozott vesetisztítást jelent. A vizelet mennyiségének növelésével ugyanis segítheted a baktériumok kiürülését a szervezetből. Természetes vízhajtó zöldségként fogyassz több spárgát, zellert, sárgarépát, retket, paradicsomot, uborkát és salátalevelet. A gyógynövények közül a nyírfalevelet vagy a hibiszkuszt javasolják.
- A vizelet fertőtlenítésével segítheted a kórokozók pusztulását. Szerezz be a házi patikádba tőzeg-, vörös vagy fekete áfonyát, propoliszt és kamillateát.
- Az immunrendszer erősítésével felkészíted szervezetedet a kórokozókkal szembeni védekezésre. Fogyassz rendszeresen pro- és prebiotikumokat (például natúr joghurt, borsó, hagymák, articsóka, csicsóka), piros, sárga és zöld színű zöldségeket és gyümölcsöket, a gyógynövények közül pedig vesd be a csipkebogyót vagy a fekete bodzát.
- Ha fertőzés gyanúja merült fel, ne használj sót és cukrot, mert megterhelik a vesét, és hátráltatják a baktériumok pusztulását.
- Csökkentsd vagy iktasd ki az étrendből a panaszok ideje alatt a vizeletsavasító hatású nyersanyagokat. Ilyenek a húsok, a kagyló, a tojás, a földimogyoró, a dió, a kenyér, a reggeli gabonapelyhek, a tészták, a rizs, a lencse, a kukorica, a szilva, a kávé, a cukor, a méz, a szirupok, a lekvárok.
- A helyileg végzett aromaterápiás gőzölés is jótékony hatású. Forró vízbe keverj egy kis tengeri sót, levendula- és teafaolajat.
Tegyünk a felfázás ellen!
Fokozott figyelemmel válogasd össze a gyógynövényeket, hisz lehetnek mellékhatásaik, és együtt alkalmazva befolyásolhatják egymás hatását!
Duplazeller-saláta
Elkészítési idő: 30 perc + hűtés
Hozzávalók 4 személyre
három szál szárzeller, vékony szeletekre vágva
50 deka zellergumó megtisztítva, durvára reszelve
egy sárgarépa megtisztítva, durvára reszelve
két alma, héjastól kis kockákra vágva
egy kis vöröshagyma, apróra vágva
Az öntethez:
2 deci natúr joghurt
egy evőkanál dióolaj
egy teáskanál citromlé
egy evőkanál xilit
egy teáskanál mustár
pici só és őrölt fehér bors
Az öntethez való alapanyagokat jól összekeverjük. Az előkészített zöldségféléket salátástálba rakjuk, a dresszinget ráöntjük, majd alaposan összekeverjük. Hűtőszekrényben tálalásig érni hagyjuk.
Tápanyagtartalom 1 főre:
Kalória: 139 kcal
Fehérje: 4 gramm
Zsír: 6 gramm
Szénhidrát: 13 gramm