Terhesség

Korai halálozással hozták összefüggésbe a ftalátokat

Több száz, mindennapi fogyasztási cikkben megtalálhatók a flatátok, most egy új tanulmány szerint összefüggésbe hozható a szintetikus vegyi anyag a korai halálozással.
2021. Október 18.
Korai halálozással hozták összefüggésbe a ftalátokat (fotó: Getty Images)

Egy új tanulmány szerint a ftalátoknak nevezett szintetikus vegyi anyagok – amelyek több száz, mindennapi fogyasztási cikkben megtalálhatók – mintegy 91-107 ezer idő előtti elhalálozáshoz járulhatnak hozzá az Egyesült Államokban évente – írja a CNN nyomán a Telex.hu.

A flatátok olyan fogyasztási cikkekben találhatók meg például, mint kozmetikai cikkekben, parfümökben, élelmiszer-tároló edényekben vagy gyerekjátékokban. A tanulmány szerint, ami az Environmental Pollution című szakfolyóiratban jelent meg, azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében a legmagasabb volt a ftalátok szintje, nagyobb volt a bármilyen okból (de különösen különösen a szív- és érrendszeri megbetegedés miatt) bekövetkező halálozás kockázata.

A mostani kutatásban több mint 5000, 55 és 64 év közötti felnőtt vizeletének ftalátkoncentrációját mérték, és ezeket a szinteket összehasonlították az átlag 10 éven belül bekövetkező korai halálozás kockázatával. A kutatók kontrollálták az eredményeket a már meglévő szívbetegségekre, cukorbetegségre, rákra és más gyakori betegségekre, rossz étkezési szokásokra, fizikai aktivitásra és a testtömegre, valamint más ismert hormonromboló anyagok, például a biszfenol A vagy BPA szintjére.

“Ez a tanulmány tovább bővíti a műanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról szóló egyre növekvő adatbázist, és újabb a közegészségügyi, üzleti érveket jelent a műanyagok használatának csökkentése vagy megszüntetése érdekében” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Leonardo Trasande, a New York-i NYU Langone Health gyermekgyógyásza, környezetgyógyász és népegészségügyi professzora.

A ftalátok befolyásolják a szervezet hormontermelését azzal, hogy belenyúlnak az úgynevezett endokrin rendszer működésébe, összefüggésbe hozhatók a fejlődési, reproduktív, agyi, immunrendszeri és más problémákkal is. Már korábban is kimutatták, hogy a flatátok reprodukciós problémákat is okozhatnak és alacsonyabb spermiumszámot és tesztoszteronszinttel is összefüggésbe hozták. Emellett a gyermekkori elhízással, asztmával, szív- és érrendszeri problémákkal és rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták már ezeket a vegyi anyagokat.

Rengeteg mindenben van flatát: műanyag padlóburkolatokban, gyermekjátékokban, kerti tömlőkben, orvosi csövekben, eső- és foltálló termékekben. De előfordulhatnak az élelmiszer-csomagolásban, a mosószerekben, egyes testápolási cikkekben, parfümökben, a ruházatban, a bútorokban és az autóipari műanyagokban is. A kozmetikai termékekbe azért szoktak ftalátokat keverni, hogy a bennük lévő illatanyagok tovább tartsanak.

Trasande a CNN-nek azt mondta a kutatásról, nem beszélhetünk perdöntő, véglegesnek tekinthető eredményekről, “ez egy pillanatfelvétel, ami csak összefüggést mutathat ki”.

Annak megismeréséhez, hogy a ftalátok pontosan hogyan hathatnak az emberi szervezetre, egy átfogóbb klinikai vizsgálatra volna szükség – tette hozzá. “De azt már most is tudjuk, hogy a ftalátok összezavarják a tesztoszterontermelést, ami a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek előrejelzője. És azt is tudjuk, hogy a ftalátoknak való kitettség hozzájárulhat több, a korai halálozással összefüggő állapothoz, például az elhízáshoz és a cukorbetegséghez” – mondta Trasande a CNN-nek.

A kutató az alábbiakat javasolja: főzzünk minél többször, ahelyett, hogy előre csomagolt ételeket fogyasztanánk, próbáljanak meg minél kevesebb műanyag dolgot használni, különösen az ételeknél. Semmiképp se tegyük a mikróba az ételt műanyag dobozba és a műanyag dobozokat ne mossuk ki mosogatógépben.

Forrás: Telex.hu