Terhesség

Mennyit nő a láb a terhesség alatt?

A terhesség alatt nemcsak a hasunk, de láb mérete is nő. Miért és mennyit nő a lábunk? Megmarad-e a szülés után is ez a változás?
2022. Július 12.
Mennyit nő a láb a terhesség alatt? (fotó: Getty Images)

A kismamák többsége –  egyes kutatások szerint 60-70 százalékuknál – azt tapasztalja a terhesség során, hogy lába megnő, akár egy cipőméretet is, átlagosan 2-10 millimétert. A láb méret növekedése mellett, a lábboltozat magassága csökken, azaz süllyed.

Mi áll a háttérben?

A terhesség alatt a szervezet relaxin hormont is termel, ez a hormon lazítja a szalagokat és ízületeket, de nemcsak a kismedenceit, hanem a láfejekét is. Ezzel párhuzamosan, ahogy a magzat nő, nagyobb nyomás helyeződik a talpakra, a hosszanti boltozat lejjebb nyomódik, ez is hozzájárul a lábméret növekedéséhez.Érdekesség, hogy a lábfej és a lábboltozat főként az első terhesség során változik, további terhességek alatt a többség nem tapasztal ekkora változást.Mind a láb formája, mind méretének megváltozása megmaradhat a szülés után is, azaz nem feltétlenül alakul vissza, sőt, az esetek jelentős részében inkább jellemzőbb, hogy megmaradnak ezek az átalakulások.

Egyéb lábváltozások a terhesség alatt

A lábbal más is történik a várandósság alatt: a folyadék visszatartás miatt nem ritka, hogy a kismama lábfeje duzzadt lesz. A lábdagadás azonban megszűnik, nagyjából a szülés után 4-6 héttel. A terhesség alatti lábdagadás ellen használ a sok folyadékfogyasztás, a felpolcolt lába napközben is, ha keveset állunk, gyakran váltunk pozíciót, illetve a kompressziós harisnya viselése. A lábdagadás, ödémásodás egy bizonyos pontig a terhesség természetes velejárója, ha azonban nehézlégzéssel, lázzal, szédüléssel, hasi fájdalommal, az arc puffadásával kísért, akkor mielőbb fordulj orvoshoz.Főként a terhesség közepén-végén sok kismama tapasztalja a nagyon kellemetlen lábgörcsölést, akár éjszaka is. Nem teljesen tudni, hogy mi okozza a panaszokat, de hasznos lehet a nyújtás, a napközben mozgás, a meleg borogatás, ha felpolcolt lábakkal alszunk vagy a láb/talp masszázs is segíthet.