Terhesség

Mi a különbség a PMS és a terhesség tünetei között?

A premenstruációs szindróma számos olyan tünetet okoz, amelyek nagyon hasonlítanak a korai terhességhez. Néha nehéz eldönteni, hogy melyikkel van dolgunk.
2018. Szeptember 21.
Mi a különbség a PMS és a terhesség tünetei között?

Mind a premenstruációs szindróma (PMS), mind a terhesség tünetei személyenként változhatnak ugyan, de gyakran járnak együtt mellérzékenységgel, görcsökkel és hangulatingadozásokkal.

Ebben a cikkben összehasonlítjuk a PMS a korai terhesség tüneteit, és feltárjuk a kettő közötti különbségeket.

A PMS és a terhesség közös tünetei

Hangulatváltozások

Az ingerlékenység, az idegesség, a szomorúság, vagy a sírás gyakoriak mind a korai terhességnél, mind a PMS-nél.

Ha PMS okozza ezeket a tüneteket, akkor rendszerint elmúlnak, miután a menstruáció elkezdődik. Ha azonban a hangulatváltozások továbbra is fennállnak, nem jelentkezik a havi vérzés, akkor ez terhességet is jelenthet.

A terhes nők világviszonylatban körülbelül 10 százaléka tapasztal lelki nehézségeket, ezek közül is leggyakoribb a depresszió.

Székrekedés

A hormonális változások a székrekedés gyakori okai a nőknél. A kutatások azt mutatják, hogy terhes nők 38 százalékát érinti a székrekedés.

A terhesség első az két trimeszterében a legvalószínűbb a székrekedés, míg a PMS-nél a menstruáció megjelenésével elmúlnak a panaszok.

A mell érzékenysége vagy fájdalma

Az emlőváltozások a PMS és a korai terhesség közös tünetei. A változtatások a következők lehetnek:

  • fájdalom
  • érzékenység
  • duzzanat
  • megváltozott mellszövet

A terhesség korai szakaszában a mellek különösen érzékennyé válhatnak, és gyakran megnagyobbodnak. A mellbimbó körüli terület fájdalmassá válhat. Néhány nőnél kék erek is megjelenhetnek a melleken.

Fáradtság

A progeszteron hormon hozzájárul ahhoz, hogy fáradtabbnak érezze magát a PMS-ben szenvedő, de a menstruációval el is múlik ez a tünet.

Vannak, akiknél fáradtság a terhesség egész időtartama alatt jelentkezik. A fáradtság oka a vas-hiányos vérszegénység is lehet.

A fáradtság a korai terhesség egyik gyakori tünete. Az első trimeszterben gyakran fordul elő és néhány nő a terhessége alatt végig fáradtnak érzi magát.

Vérzés vagy pecsételés

Mindkettő előfordulhat a terhesség korai szakaszában. A beágyazódási vérezgetés általában a megtermékenyítést követő 10-14 napon tapasztalható. Sok nő nem tapasztal semmilyen vérzést.

A PMS alatt általában nem tapasztalható sem vérzés, sem pecsételővérzés.

Görcsök

Menstruációs görcs mind a PMS, mind a koraterhesség alatt jelentkezhet. Terhesség esetén az alhasi kellemetlen érzés, fájdalom előfordulhat attól is, ahogy nő az embrió és növekszik a méh.

Fejfájás és hátfájás

A hormonális változások fejfájást és hátfájást is okozhatnak a korai terhesség és a menstruációt megelőző időszakban is.

Az étvágy megváltozása

A terhesség gyakori tünetei a megnövekedett étvágy, a kívánósság, de előfordulhatnak PMS alatt is.

Sokan, akiknél a PMS alatt jelentkezik a megnövekedett étvágy cukros, édes vagy szénhidrátban gazdag ételekre vágynak.

A kutatások szerint az Egyesült Államokban a várandós nők 50-90 százaléka kívánós. Sokan különleges ételekre vágynak, másoknak inkább gondja akad bizonyos ételcsoportokkal, undorodhatnak is ételektől. Ezek nem jellemzik a PMS időszakát.

Vannak, akik olyasmiket kívánnak a terhességük alatt, amelyek nem élelmiszerek, pl. föld, homok, ezt a jelenséget picának nevezzük. Ha ezt tapasztalod, beszélj az orvosoddal.

Tünetek, amelyek csak a terhességre jellemzőek

Vannak olyan tünetek, amelyek sokkal nagyobb valószínűséggel jelentkeznek akkor, ha terhesség áll a háttérben. Persze biztos csak akkor lehetsz abban, hogy babát vársz, ha a pozitív terhességi tesztedet az orvosi vizsgálat is megerősítette.

A terhességet jelző tünetek a következők:

Elmaradt menstruáció

Az egyik legszembetűnőbb jele a terhességnek, ha nem jön meg a menstruációd. Érdemes ilyenkor beszerezned egy terhességi tesztet. A kimaradt menstruációnak azonban lehet más oka is: feszültség, PCOS, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, változókor, fogamzásgátló tabletta váltása vagy abbahagyása.

Hányinger

Az émelygés és a hányás nem jellemző PMS-tünetek, annál gyakoribbak a kora terhesség alatt. Hányinger és hányás általában a terhesség 9. hetében kezdődik és a nők 80 százalékára jellemző. Általában a második trimeszterben elmúlik, de vannak, akik a terhességük alatt végig tapasztalják.

A mellbimbó változásai

A mellbimbó körüli terület sötétebbé válik, akkor ez is utalhat terhességre.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha azt gyanítod, hogy terhes vagy, érdemes egy otthoni terhességi tesztet elvégezned. Ha az eredmény pozitív, akkor hívd az orvosodat, hogy meg tudja erősíteni a terhességed meglétét.

Ha a vizsgálat negatív, de a következő 1-2 héten belül sem menstruálsz, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Forrás: Medicalnewstoday.com

Kapcsolódó cikkeink: