Terhesség

Miért alakul ki vashiány a kismamáknál?

Vannak olyan kismamák, akiknél vashiány alakul ki a terhesség során. Szerencsére megelőzhető a vashiány.
2020. Október 06.
Miért alakul ki vashiány a kismamáknál? (fotó: Getty Images)

A vörösvérsejtek legfontosabb szerepe az oxigén szállítása a szívedből a tested többi részébe – pl. az agyba, az izmokba, a veséidbe. A vörösvértestek a csontvelőben termelődnek. Hemoglobin néven ismert fehérjét tartalmaznak, amely létfontosságú az oxigén szállításához.

Megfelelő mennyiségű vasra, B12-vitaminra és folátra van szükségünk ahhoz, hogy az összes szükséges hemoglobint elő tudjuk állítani. Ha kevés a vas a szervezetben, vérszegénység léphet fel.

Mi a vérszegénység?

Vérszegénység esetén a vérben nincs elegendő egészséges vörösvértest, hogy oxigént szállítson.Az enyhe vérszegénység terhesség alatt gyakori. Az enyhe vérszegénység tünete, hogy kissé fáradtnak érzed magad.Ha súlyos vérszegénységben szenvedsz, akkor kifulladhatsz, gyenge lehetsz, szédülhetsz, ingerlékennyé válhatsz és koncentrációs problémáid is lehetnek.

Mi okozhat vashiányt, vérszegénységet?

A terhesség során több vért kell termelnie a testnek, egy átlagos nőnek 5 liter, míg egy terhes kismamának 7-8 vére van a terhesség végéhez közeledve. A megnövekedett szükséglet nagyobb mennyiségű vasat, B12-vitamint és folátot (folsavat) igényel: a vas azonban nehezen szívódik fel.

Milyen kockázatokkal jár a vashiány, vérszegénység?

A vérszegénység, vashiány nemcsak azzal jár, hogy fáradtabb leszel és légszomjat tapasztalsz, hanem növelheti annak valószínűségét, hogy vérátömlesztésre van szüksége a baba születése után. Megnő a kockázata annak is, hogy a baba alacsony súllyal vagy korán érkezik, sőt a megszületést követően a csecsemő is vérszegény lehet.

Hogyan lehet elkerülni a vérszegénységet a terhesség alatt?

Fontos, hogy egészségesen kezdődjön meg a terhesség. Fontos az is, hogy megfelelően táplálkozz a terhesség alatt. Vaspótlásra is szükség lehet.Amikor a baba tervezés időszakában vagy, akkor érdemes felkeresni az orvosodat, hogy ellenőrizze az egészségügyi állapotodat. Már a tervezés időszakában érdemes folátot (folsavat) szedni illetve terhes vitamint. Amikor teherbe estél, folytatnod kell legalább az első 3 hónapban a várandós vitamin szedését. Fejlődési rendellenességeket – pl. idegcsőzáródási rendellenességet – előzhetsz meg vele.

Érdemes figyelni a vasban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztására kismamaként. Melyek ezek? Tojás, spenót, gabonafélék, húsok (pl. máj), szárított gyümölcsök.A B12-vitamin megtalálható húsokban, halban, kagylóban, tojásban és a tejtermékekben. Magas mennyiségű folát található a zöld leveles zöldségekben, a babban, a brokkoliban, a marhahúsban, a kelbimbóban és a spárgában. Az ilyen ételekben gazdag étrend csökkenti a vérszegénység kockázatát.Ha vegetáriánus kismama vagy, akkor egyél sok lencsét, babot, tofut, tojást és szójatejet. Lehetséges, hogy B12-vitamint is érdemes szedned.A sok citrusfélék fogyasztása, valamint a tea és a kávé kerülése hozzájárulhat a vas könnyebb felszívódásához és a vérszegénység megelőzéséhez.A folát (folsav) szedése mellett, lehetséges, hogy vaskiegészítést, vaspótlást javasol az orvosod, erről mindenképp ő döntsön.(Cikk forrása: pregnancybirthbaby.org.au)