Teherbeesés

A fejlődési rendellenességek egyharmada megelőzhető

Ugye te is azt szeretnéd, hogy gyermeked épen, egészségesen érkezzen meg hozzátok? Nem is hinnéd, milyen sokat tehetsz ezért!
2019. Január 30.
A folsav segíthet megelőzni a fejlődési rendellenességeket

A terhesség egy olyan különleges és egyúttal felelősségteljes időszak, amikor a saját szervezeted mellett magzatod fejlődésére is gondosan oda kell figyelned. Ahhoz, hogy mindketten hozzájussatok a megfelelő tápanyagokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, a gondosan megtervezett étkezés mellett szükségetek lehet speciális, komplex vitaminkészítményre is.

A sok dobozon olvasható magzatvédő elnevezés arra utal, hogy az e készítményekben található folsav segítségével bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázata csökkenthető A terhesvitaminok egy része a folsav könnyebben hasznosuló formáját, a Metafolin tartalmazza.

Csökkenthetők a kockázatok

1932-óta ismert, hogy a vitaminhiánynak szerepe lehet a fejlődési rendellenességek kialakulásában, és ma már kutatások is alátámasztják, hogy a magzati lét első néhány hetében szervezetbe juttatott a megfelelő mennyiségű folsav jelentősen csökkenti egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Egy – az Egészségügyi Világszervezettel együttműködő – munkacsoport 2004-es jelentése szerint folsav tartalmú terhesvitamin szedésével az összes súlyos fejlődési rendellenesség körülbelül egyharmada megelőzhető lenne.

Melyek a legfontosabb összetevők?

A magzatvédő vitaminokban a folát (illetve annak mesterségesen előállított változata a folsav) az egyik leglényegesebb összetevő, ugyanis az idegcső fejlődésében nagyon fontos szerepet játszik a várandós nő szervezetének folátellátottsága (az idegcsőből alakul ki az agy és a gerincvelő). A folsav magzatvédő hatását tudományos kutatások is igazolták.

1984-ben egy nagyszabású nemzetközi vizsgálat keretében, amelyben mintegy ötezer magyar terhes nő is részt vett, egyértelműen igazolódott, hogy a terhességet megelőző 1 hónapban, valamint az első trimeszterben szedett napi 400microgramm folsav az idegcső-záródási rendellenességek kialakulásának kockázatát 92%-kal csökkentette.

Ugyanakkor, minden babát tervező párnak fontos tudni, hogy már a terhesség első 4-8 hetében kifejlődik és be is záródik a magzatban az idegcső, vagyis már akkor is zajlanak létfontosságú fejlődési folyamatok, amikor még sokszor tisztában sincs a kismama a terhességgel.

Ahhoz, hogy a teherbe esés idejére az anya szervezetében megfelelő legyen a folsavszint, már a tervezett fogantatás előtt minimum egy hónappal ajánlott elkezdeni a folsavpótlást, a fogamzást követően pedig minimum három hónapon át kell folytatni szedését napi 400 microgramm mennyiségben. Így csökkenthető annak kockázata, hogy a magzatnál idegcső záródási rendellenesség (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) alakuljon ki.

A folsavnak a terhesség második trimeszterében is fontos szerepe lesz. Mivel fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, így a magzat szerveinek fejlődéséhez, növekedéséhez is jelentősen hozzájárul. A magzatvédő vitaminokban tehát kiemelt szerepe van a folsavnak, de nem szabad megfeledkezni három szintén nagyon fontos összetevőről, a B12-, B6 és B2-vitaminról sem, ezek is fontos szerepet játszanak ugyanis a magzat fejlődésében, kivált a vérképzésben. (Ne feledd: a méhlepényt és a babát is a te szervezeted látja el vérrel!)

Készülj tudatosan a terhességre!

Amennyiben babát szeretnél, tudatosan készülj a nagy eseményre, hiszen ezzel jelentősen csökkentheted a születési rendellenességek kockázatát. Már a baba tervezésekor gondoskodj arról, hogy szervezeted megfelelő mennyiségben juthasson folsavhoz!