Terhesség

Mikor is kellene a nőknek szülniük?

Vannak, akik szerint erről már iskolás korban el kellene beszélgetni a kislányokkal.
2016. Július 14.

Vezető szakértők úgy gondolják, hogy már a kilencéves kislányokat fel kellene világosítani a termékenységről, hogyha majd eljutnak a családtervezésig, akkor ne legyenek problémáik – írja a Telegraph.

Adam Balen professzor, a brit termékenységi társaság elnöke azt mondta, hogy szükség lenne arra, hogy az iskolákban minél hamarabb eljuttassák a diákok felé azokat az üzeneteket, információkat, amelyek segítségével maximalizálhatják az esélyeiket a családalapításra.

A lap azt írja, hogy a lányok túl keveset tudnak olyan tényezőkről, amelyek a későbbiekben befolyásolják a termékenységüket. És hogy ne legyen olyan egyszerű, sok helyről ellentmondásos tanácsokat kapnak, amelyek végképp összezavarhatják őket.

Tavaly készült egy felmérés Nagy-Britanniában, 2019 nőt kérdeztek meg benne, és a legtöbbjük azt mondta, hogy 44 éves kortól már túl öregek a nők szülni, és aki betölti ezt az életkort, annak le kellene mondania arról, hogy anya legyen. A közvélemény-kutatás során azt is megállapították, hogy a nők többsége szerint a kormánynak nem lenne szabad egészségügyi segítséget nyújtani az ilyen korú nőknek, hogy teherbe eshessenek. A fő indok az volt, hogy ilyenkor sokkal magasabb az egészségügyi kockázata a terhességnek, és nem lenne tisztességes eljárás a gyermekkel szemben, hogyha a szüleik nem látnák őket felnőni, mert még a gyerek fiatal korában meghalnának.

Szintén 2015-ben egy New York-i kutatás során arra jutottak, hogy a petesejtek fagyasztása nemhogy használna, sőt, kifejezetten csökkenti annak az esélyét, hogy a nő később életet adhatna egy gyermeknek. És csupán néhány hónappal előtte jelent meg arról egy spanyol tanulmány, hogy a nőknek bizony 35 évesen érdemes lenne lefagyasztattatniuk a petesejtjeiket. Egy holland kutatás szerint pedig azok, akik legalább három gyermeket akarnak, az első babát úgy 23 éves koruk körül kellene megszülniük.

Ezeket is olvasd el: