Terhesség

Mostantól házhoz is rendelhető az abortusztabletta az USA-ban

Könnyítettek az abortusztabletta hozzáférésén, így már házhoz is rendelhető az Egyesült Államokban. Ez áll a döntés hátterében.
2023. Január 19.
Könnyebben lehet abortusztablettához jutni Amerikában (Fotó: Getty Images)

Amerikában mostantól kiskereskedelmi gyógyszertárak is kiadhatják a mifepriszton-tablettát – amely biztonságosan és hatékonyan képes megszüntetni a nem kívánt terhességet – mindössze receptre van szüksége a nőknek.

Mielőtt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága véglegesítette volna a szabálymódosítást, a mifeprisztont szigorúan ellenőrizték, és csak speciálisan minősített klinikák vagy orvosok, valamint néhány csomagküldő gyógyszertár tudták kiadni.

Az abortusztabletták iránt egyre nagyobb lett a kereslet, miután az amerikai legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt, és több állam élt is ezzel a lehetőséggel.

A Pennsylvaniai Bryn Mawr Főiskola és a Kaliforniai Egyetem, San Diego kutatói az online kereséseket vizsgálták, miután kiderült, hogy érvénytelenítik a Roe kontra Wade döntést. Az eredmények szerint az abortuszra vonatkozó szigorúbb korlátozásokat alkalmazó államokban nagyobb volt az abortusztabletta szóra keresések aránya, mint azokban, ahol kevesebb korlátozás érvényes.