Terhesség

Nem csak magadért éri meg tornázni!

Azt régóta tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás nagyon jó hatással van a kismamákra, ám egy új kutatás azt is kiderítette, hogy a születendő magzat testsúlyát is segít kordában tartani.
2019. Április 13.
Sok előnye van, ha tornázik a kismama

Állatkísérletekből kiderült, hogy a vemhesség alatt rendszeresen mozgó egerek utódai később kevésbé híztak, és még akkor is jellemző volt ez, ha az egereket magas zsírtartalmú étrenden tartották.

Az étrendet nyolc hétig tartották az egereknél, ezalatt az idő alatt nemcsak a testsúlyuk növekedett kevésbé, mint a kontrollcsoportba tartozó egereknél, de a metabolikus szindrómának nevezett betegség tünetei sem voltak annyira jellemzőek rájuk. A vizsgálatok szerint a rendszeresen mozgó egerek utódainál több olyan proteint fedeztek fel, amely az úgynevezett barna zsírszövettel van kapcsolatban. Ez a zsírszövet segít többek között fenntartani a szervezet megfelelő hőmérsékletét, például azzal, hogy az elfogyasztott zsírt és cukrokat hővé alakítja.

Korábban már megállapították, hogy a túlsúlyos kismamák gyermekei sokat profitálhattak abból, ha az anyuka mozgott a terhesség alatt, de ez az első olyan kutatás, mely szerint ez a normál testsúlyú nőkre is igaz lehet.

“A kutatási eredményeinkből arra következtethetünk, hogy a testmozgás hiánya az egészséges, terhes nők esetében növelheti az elhízás és metabolikus szindróma rizikóját a gyerekeknél” – mondta Jun Seok Son, a Washington State University kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: