Terhesség

Nem szabad már magzati szűrést végezni praeeclampsia szűrés nélkül!

A praeeclampsia egy veszélyes kórkép, súlyos következményei lehetnek az anyára és a babára is.
2017. Szeptember 13.

„A praeeclampsia egy veszélyes és gyakori kórkép, amelynek súlyos következményei lehetnek az anyánál és a magzatnál egyaránt. A Fetal Medicine Foundation nyári tudományos kongresszusán bemutatták a legfrissebb tanulmányt, amely bizonyította, hogy az aszpirinterápia csökkenti a praeeclapsia kialakulásának kockázatát. A praeeclampsia kialakulásának gyakorisága, súlyos következményei, illetve a most már evidenciákon alapuló terápiás lehetőség miatt, intézményünkben az első trimeszteri szűrés szerves részévé tettük a vizsgálatot.” – számolt be a magzati diagnosztika tudományos újdonságáról dr. Csermely Gyula Ph.D., a Rózsakert Medical Center auditált ultrahang-specialistája.

Mit jelent a praeeclampsia?

A praeeclampsiát régen terhességi mérgezésnek és terhességi toxémiának is nevezték, ma a praeeclampsia az elfogadott megnevezés. A terhesség 20. hete után jelentkezhet, bármely kismamánál, legtöbbször előzmények nélkül. Nem tudni kinél, pontosan mitől és mikor alakul ki. A kórkép az összes terhesség 2-5%-ában fordul elő, és ha a 34. terhességi hét előtt alakul ki (0,3-0,5%), súlyos és tartós anyai és magzati következményekkel járhat.

Tünetek

– Hirtelen kialakuló (140/90 Hgmm feletti) magas vérnyomás

– Vizeletben megjelenő fehérje

Miért nem mindegy, mikor alakul ki?

Ha súlyos praeeclampsia alakul ki, a helyzet orvoslása a szülés. Ha megszületik a gyermek, megszűnik a praeeclampsia, azonban nem mindegy, hogy ez mikor következik be. Ha az állapot a 34. terhességi hét előtt jelentkezik, az újszülött koraszüléssel jön világra, ami sok magzati problémával jár: növekedés elmaradása, oxigénhiányos állapot kialakulása, koraszülés miatti komplikációk. Amennyiben súlyos praeeclampsia kialakul, annak az anyára nézve is súlyos veszélyei vannak, vese- és májelégtelenség, stroke, rángógörcs léphet fel.

Hogyan szűrhető?

A praeeclampsia kialakulásának kockázata egy modern módszer segítségével már a várandósság 12. hetében 90 százalékos detekcióval szűrhető. A Fetal Medicine Foundation ajánlása alapján a szűrés az anyai vérnyomás mindkét karon történő méréséből, a méhverőér (arteria uterina) áramlásának és a magzati fehérjék koncentrációjának vizsgálatából áll. Emellett figyelembe vesszük az anya általános kórtörténetét, testsúlyát is.

Kialakulása megelőzhető

„Amennyiben a szűrés során magas kockázat mutatkozik, a legújabb, nagyon megalapozott kutatások alapján a 14-36. terhességi hét között szedett napi 150 mg aszpirin hatására a korai, azaz a 34. hét előtt jelentkező praeeclampsia kialakulásának esélye 80%-kal csökkenthető. A gyógyszer recept nélkül kapható és terhességben biztonsággal használható. Az aszpirin elődjét, amit fűzfakéregből vontak ki, már a híres görög orvos, Hippokratész is ismerte és alkalmazta.” – mondta dr. Csermely Gyula Ph.D.

Kapcsolódó cikkeink:

Preeklampszia – egy kevésbé ismert terhességi szövődmény

Előre jelezhetővé válik a preeklampszia

Fehérje a vizeletben a terhesség alatt – Mit jelez?

Forrás: Rózsakert Mecical Center