Terhesség

Norvégiában engedélyezték az egyedülálló nőknek a mesterséges megtermékenyítést

A norvég parlament engedélyezi a mesterséges megtermékenyítést az egyedülálló nőknek és a petesejt-adományozást.
2020. Május 27.

A norvég parlamenti ellenzéknek kedden sikerült elfogadtatnia a biotechnológiai törvény módosítását, amelynek értelmében engedélyezték a mesterséges megtermékenyítést az egyedülálló nőknek és a petesejt-adományozást – írja az Index az MTI nyomán.

A tizenhat éve hozott jogszabály mostani módosítása emellett kiterjed a terhesség első három hónapjában végzett ultrahangvizsgálatokra és egy különleges vérvizsgálatra is, amely a magzat esetleges genetikai betegségeit hivatott megállapítani.

A törvénymódosítást heves vita előzte meg: a kisebbségi kormányhoz tartozó Kereszténydemokrata Párt (KrF) ugyanis attól tartott, hogy a szülők a magzatelhajtás mellett dönthetnek, ha a várandósság korai fázisában például kromoszóma-rendellenességet állapít meg a vizsgálat.

A KrF ezért keresztülvitte, hogy a szavazásnál a törvényhozás mind a 169 tagja legyen jelen. A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási szabályok miatt az oslói parlament történelmi tanácstermében plexilapokat állítottak az ülések közé.

A Konzervatív Párt (Höyre) mellett jelenleg a KrF és a liberális Venstre alkotja az Erna Solberg miniszterelnök vezette kisebbségi koalíciós kormányt, amelyet az ellenzék egy része –  a szociáldemokraták, a szocialista baloldal (SV) és egyes radikális jobboldali képviselők – leszavazott a keddi voksoláson.

Forrás: Index.hu