Ugyanez vonatkozik a krumplira, a tésztára is, így ugyanis a vércukorszint egyensúlyban tartható.
“Az étkezés legvégén elfogyasztott szénhidrát hasznos stratégia lehet az étkezés utáni glükóz-szint egyensúlyának fenntartásában. Valószínűleg jobb tanács, mint a szénhidrát teljes elhagyása, amire a többség nem képes” – mondja a kutatást vezető Dr. Alpana Shukla.
A felmérés során 16 diabéteszes pácienst vizsgáltak, akik ugyanazt a menüt ették három különböző időpontban, és az egyes elemeket más és más sorrendben fogyasztották el. A három elem a kenyér, a csirke és a saláta volt narancslével, és mint kiderült, a szénhidrátot legvégére hagyók glükózszintje fele olyan magasnak bizonyult, mint azoké, akik azzal kezdték az étkezést.
- Kapcsolódó: Nagy liszt- és gabonakalauz
Ez a fogyasztási mód mintegy 40 százalékos alacsonyabb volt annál is, amennyiben az alanyok a három elemet egyszerre fogyasztották el – olvashatjuk a BMJ Open Diabetes Research and Care szaklapban.
Babaszoba: Különösen fontos lehet ez a stratégia azoknak, akik terhességi cukorbetegséggel küzdenek, hiszen nekik nagyon fontos figyelniük a kiegyensúlyozott vércukorszintre.
Forrás: Medipress