Terhesség

Szülés farfekvéssel: mire lehet számítani?

A legtöbb magzat a terhesség utolsó hónapjában fejjel lefelé helyezkedik el. De mi a helyzet akkor, ha ez nem történik meg? Lehet-e kívülről segíteni és mire számíthat a kismama szüléskor?
2020. Október 07.
Szülés farfekvéssel (fotó: Getty Images)

Farfekvésről akkor beszélünk, ha a magzat nem fejjel lefelé helyezkedik el a méhben, hanem a medencéje, azaz a feneke néz az anya medencéje felé. A farfekvésnek különböző típusai ismertek a szerint, hogy a magzat lábai hogy helyezkednek el (behajlítva vannak a lábai és üldögél vagy kinyújtja egyik vagy másik, esetleg mindkét lábát).

Milyen lehetőségek vannak, ha a magzat farfekvéses?

A legtöbb magzat a terhesség utolsó hónapjára fejjel lefelé helyezkedik el. A pregnancybirthbaby.org.au szerint 100 magzatból 3 marad farfekvésben a terhesség 36. hete után is.

Farfekvés esetén ECV-t javasolhat az orvos a 37.héttől. Az ECV (external cephalic version) lényege, hogy az orvos kívülről kézzel megpróbálja megfordítani a magzatot. Nem mindenkinél lehet ECV-t alkalmazni, például ikerterhesség esetén, ha elfolyt a magzatvíz vagy ha a méh alakja nem engedi meg.

A pregnancybirthbaby.org.au cikke szerint, ha ECV-re nincs lehetőség vagy nem sikeres a próbálkozás, akkor választhat a kismama, hogy hüvelyi szülést vagy császármetszés szeretne-e. Bár gyakran császármetszést javasolnak, de megfelelő körülmények között van lehetőség a hüvelyi szülésre is. Ezzel szemben Magyarországon csak igen kevés orvos (kórház) vállal farfekvéses hüvelyi szülést, az otthonszülés lehetősége pedig ki van zárva.

Mire lehet számítani farfekvéses hüvelyi szüléskor?

Nagyobb kihívást jelent a farfekvéses hüvelyi szülés, mint a fejvégű. Méghozzá azért, mert a test keskenyebb része, a magzat popsija születik meg előbb és a fej születik meg legutoljára. Nagy gyakorlatot és türelmet igényel egy faros hüvelyi szülés kísérése.

Szülési pozícióként a térdeléses vagy a négykézláb helyzet ajánlott. Sokszor farfekvéses hüvelyi szüléskor folyamatosan monitorozzák a magzatot CTG-vel.