Terhesség

Szülés-matematika: a szülés időpontjának kiszámítása

Komoly kalkulációk előzik meg a szülést - az orvos, a szülésznő, s a kismama is aktívan számolgatja, vajon mikor érkezik meg a baba. Ehhez képest gyakran közel sem a várt időpontban jön a kicsi. Mégis, hány nap akkor a terhesség?
2015. Április 23.

A szülés időpontját nem könnyű kikalkulálni

A terhesség átlagos hossza 268 nap, vagyis alig több mint 38 hét – legalábbis erre jutott 2013-ban egy amerikai kutatócsoport, amikor arra kereste a magyarázatot, hogy mi okozhatja azt, hogy a terhességek különböző ideig tartanak. Alapesetben az orvosok egy viszonylag egyszerű képlettel számolnak, amikor a baba születésének időpontját igyekeznek meghatározni: az utolsó menstruáció napjához adnak 280 napot.

“Nálam a terhesség alatt több időpont is felmerült, persze nem egymástól nagyon távol állók, de azért vicces volt, hogy az egyik héten azt mondtam a leendő nagyinak, hogy június végén érkezik az unoka, a következő vizsgálat után pedig azt, hogy júliusi lesz a gyerek” – meséi Andi, aki a nyár elejére várja az első babáját. Azt mondja, egyelőre nem zavarja ez a csúszkálás, de a barátnői tapasztalatai alapján könnyen lehet, hogy stresszes lesz az utolsó néhány hét, a folyamatos készültség.

Természetesen a terhesség alatt ultrahanggal is követik a baba növekedését így a várt időpont többször korrigálódhat a kilenc hónap folyamán (a 12. héten elvégzett ultrahang a tapasztalatok szerint viszonylag pontos időpont számítását teszi lehetővé). Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a szülési-képlet adta dátum inkább csak hozzávetőleges, a legtöbbször plusz-mínusz időpontokban lepi meg a baba a családot: a klasszikus számítással kalkulált napon ugyanis csak a gyermekek 4 százaléka jön a világra, és előtte vagy utána tíz nappal is csak az újszülöttek 70 százaléka érkezik.

Az említett 2013-as tanulmányt készítő orvosok arra jutottak, hogy a lassabban beágyazódó embriók számára hosszabb időt jelentett a beágyazódástól a szülésig tartó intervallum. Az is kiderült számukra, hogy minél idősebb volt a kismama, annál nagyobb eséllyel tartott hosszabb ideig a terhesség. Összefüggést találtak az anya születési súlya és a terhesség időtartama között is, ahogy azt is megállapították, hogy akinek az első terhessége hosszú volt, annak a többi terhességénél is erre lehet számítani. Összességében arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a normál terhességek hossza között akár 37 nap eltérés is lehet.

Érdekes tapasztalat volt még, hogy kiderült: azoknál a nőknél, akiknél hosszabb idő telt el az ovuláció és a beágyazódás között, azoknál hosszabb idő telt el a beágyazódás és a szülés között is. Az eredmények kapcsán a kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a terhességek és a szülés várható időpontjának megállapításakor ezt a változékonyságot érdemes lenne figyelembe vennie a nőgyógyászoknak.

Jellemzően azonban ma is a már leírt számítási módot használják az orvosok, de érdemes fejben tartani, hogy a fogantatás pontos időpontja a legtöbbször nem megállapítható, ahogy az egyéni különbségekkel is nehéz kalkulálni ilyenkor.

Ezt is érdemes elolvasni: