Terhesség

Tanulási és magatartásgondokat is okozhat a terhesség alatti dohányzás

A várandósság alatti dohányzás köztudottan számos rövidtávú negatív hatással bír a magzatra nézve, többek között koraszülést vagy kis súllyal történő születést okozhat, de úgy tűnik, ez még csak a jéghegy csúcsa.
2017. Június 12.

A legfrissebb vizsgálatok szerint, hosszú távon legalább ennyi káros következménnyel járhat ez a szenvedélybetegség. A Drug and Alcohol Dependence című lapban közzétett kutatás kimutatta, hogy akár már tíz szál cigaretta is negatív hatással lehet tinédzserkorban a gyermek végrehajtó funkcióira, ami számos viselkedés- és tanulásbeli problémát eredményezhet.

A vizsgálat során Ruth Rose-Jacobs, a Boston Orvosi Egyetem szakembere munkatársaival tanárok jellemzéseit gyűjtötte össze a diákok iskolai viselkedésével és tanulásával kapcsolatban, melyben a demográfiai tényezőket is figyelembe vették, illetve azt, hogy a terhesség alatti dohányzás mellett hol fordult elő esetleg családon belül erőszak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a diákok végrehajtó funkcióra csak az anya várandóssága alatti dohányzása volt káros hatással, így a kutatók úgy vélik, ez egy olyan probléma, amire a jövőben az eddiginél jóval nagyobb figyelmet kellene fordítani.

Kapcsolódó cikkeink:

A dohányzás 30 évig is hatással van a DNS állományunkra

Fájdalmat is okoz a terhesség alatti dohányzás

Forrás: Medipress