Terhesség

Terhesség: vércsoport-összeférhetetlenség az apa és az anya között

A terhesség alatti vérvizsgálatok nélkülözhetetlenek. Akinél vércsoport összeférhetetlenség áll fenn magzatával, annál akár súlyos következményeket is megelőzhetnek.
2017. Március 02.

Terhesség: vércsoport összeférhetetlenség az apa és az anya között

Anna mindkét terhessége nagyobb óvatosságot igényelt, hiszen vércsoportja összeférhetetlen volt a magzatok vércsoportjával. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy folyamatosan figyelték, nem termelődik-e benne ellenanyag, ami problémát okozhat a picik fejlődésében, a szülést követően pedig rögtön kapott egy speciális (ún. anti-D injekciót), hogy a következő terhességgel ne legyen gond.

Az összeférhetetlenség oka az volt, hogy Anna vércsoportja A Rh-negatív míg párjáé AB Rh-pozitív.

De mit is jelent pontosan a vércsoport összeférhetetlenség?

Az emberi test jellegzetessége, hogy az immunrendszerünk védelemre van bekódolva, míg az idegennel szemben ellenanyag termelésbe kezd. A vércsoport összeférhetetlenség esetén is erről van szó.

AB0 összeférhetetlenség

Immár több mint 100 éve ismert tény, hogy az emberi sokszínűség a vércsoport rendszerekre is igaz, hiszen több mint tízféle egymástól független vércsoportrendszert ismerünk.

A mindennapi életben és a terhesség során azonban elsősorban kettőre kell koncentrálnunk: az AB0- és az Rh-rendszerre.

Mit jelent az AB0-ás vércsoport? Az A és B elnevezésű vércsoportok olyan fehérje természetű anyagokat jelentenek, amelyek a vörösvértest felületén találhatóak meg (antigének).

Ugyanakkor a vérplazmában is található egy speciális anyag (antitest, ellenanyag), aminek az a feladata, hogy az idegen vérsejteket elpusztítsa.

A vörösvérsejteknél tehát négy fő vércsoportról beszélhetünk: A, B, AB és 0.

Ez a négyféle vércsoport pedig a következőképp néz ki:

Az A-vércsoport vörösvérsejt tartalma: A-antigén, plazma tartalma: anti-B

A B-vércsoport vörösvérsejt tartalma: B-antigén, plazma tartalma: anti-A

Az AB-vércsoport vörösvérsejt tartalma: AB-antigén, plazma tartalma: 0

A 0-vércsoport vörösvérsejt tartalma 0, plazma tartalma: anti-A, anti-B.

De mit érzékel idegennek a vérplazmában található ellenanyag?

Az A-vércsoportúak esetében az anti-B ellenanyag például az azonos, B típusú vérsejteket fogja kicsapni, míg a B-vércsoportúak esetében az anti-A számára az A-vérsejtek számítanak betolakodónak.

Terhesség esetén AB0-összeférhetetlenség akkor jön létre, ha az anyának 0-ás vércsoportja van, míg gyermekének A vagy B. Ez esetben a problémát az okozza, hogy az anya vérében található anti-A és anti-B ellenanyag idegenként ismeri fel a magzat A vagy B antigéntartalmú vörösvértestjeit.

Rh-összeférhetetlenség

Az Rh-faktor, az AB0-s rendszertől független. A név onnan ered, hogy először a rhesusmajom vérében mutatták ki. Az Rh-faktor egy olyan molekula jelenlétét jelöli, amely csak bizonyos emberek esetében található meg a vörösvértestek membránján. Ha te is közéjük tartozol, akkor neked Rh-pozitív a vércsoportod. Ez az antigén tulajdonságú anyag (D-antigén), az emberek 85%-ban van jelen.

Akinél nincs jelen, annál Rh- negatív vércsoportról beszélhetünk.

Az Rh vércsoport összeférhetetlenség Rh-negatív anya és Rh-pozitív magzata között okozhat problémát. Mivel az Rh-pozitív tulajdonság dominánsabb, így ha egy Rh-negatív anya Rh-pozitív vércsoportú apától vár gyermeket, akkor nagy valószínűséggel gyermeke is Rh-pozitív vércsoportú lesz. Amennyiben a magzati vérsejtek az anyai vérkeringésbe jutnak, az anya vére ellenanyagot termel a D-antigén ellen, és a magzat vörösvérsejtjeit feloldja, elpusztítja. Erre normál körülmények között nem vagy csak ritkán szokott sor kerülni, hiszen a méhlepény elzárja az anya és a gyermek vörösvérsejtjeit egymástól.

A gyermek vére elsősorban szülés közben kerülhet az anya vérébe, de ez a terhesség során jelentkező rendkívüli események is (magzatvíz mintavétel, vérzés, hasi sérülés) előfordulhat.

Szerencsére a terhesség és szülés időtartama alatt jellemzően nem termelődik akkora mennyiség, hogy az kárt tegyen a magzatban, ám az anya ellenanyag-termelő képessége minden újabb és újabb terhességnél fokozódik, vagyis egyre hevesebben fog reagálni a következő Rh-pozitív magzat jelenlétére. Ez pedig sajnos vetélést, korai magzatelhalást vagy koraszülést és kóros sárgaságot eredményezhet.

Ezért rendkívül fontos, hogy a terhesség alatt a vércsoport meghatározás mellett ellenanyag szűrés is történjen a kismama vizsgálatakor. Ekkor nem csak az Rh-ellenanyag jelenlétét tudják kimutatni, hanem az AB0 vércsoportrendszerhez kapcsolódó ellenanyag megjelenését is. Az Rh-összeférhetetlenség általában súlyosabb betegséget okoz, mint az AB0-összeférhetetlenség.

Vérvizsgálatok a terhesség alatt

Amennyiben az anya Rh-negatív vércsoportú, azt is ellenőrzik, hogy vérében található-e Rh-ellenanyag. Emellett az apa vércsoportját is meghatározzák. Ha az apa Rh- pozitív, akkor a nő terhessége során a vérvizsgálatok segítségével rendszeresen ellenőrizni fogják az ellenanyag szintet is.

Ha az ellenanyag szint túlságosan magas, vagy az ultrahangos nyomonkövetés mutat ki valamilyen problémát, akkor közbe fognak avatkozni.

Gyanúra ad okot a sok magzatvíz, a testüregekben felhalmozódott folyadék vagy a megnagyobbodott máj. Biztos diagnózist magzatvízvétellel állíthat fel az orvos, hiszen a magzatvízben található megnövekedett epefesték a vértestek bomlására figyelmeztet.

Előfordulhat, hogy a szülést be kell indítani, ám – ha a magzat még nem eléggé érett a megszületéshez- akkor méhen belül is adhatnak számára vért. A pici megszületését követően is szükséges lehet számára a transzfúzió.

Megelőzés

A vércsoport összeférhetetlenség viszonylag könnyen orvosolható. Az Rh-negatív anyák a terhesség 28. hetében majd a szülést követő 72 órában Rh-ellenanyag injekciót kapnak (anti-D immunglobulin), ami meg fogja semmisíteni a magzatból az anya vérkeringésébe került vörösvérsejteket. Így pedig nem indul be az anya részéről az ellenanyag termelés, ami a későbbi terhességeket veszélyeztetheti.

Az anti-D immunoglobulint a vér egyik alkotórészéből, a vérplazmából nyerik ki. Ezeket donoroktól gyűjtik be, akik szigorú ellenőrzésen és szűrésen esnek át.

Kapcsolódó cikkeink: