Terhesség

Miért fontos, hogy Rh negatív vagy pozitív a kismama?

Mindenki hallott már a terhesség során felmerülő Rh-összeférhetetlenségről. A várandósság során kiemelt jelentősége van a vércsoportok vizsgálatának. Mi ennek az oka?
2022. December 07.
Terhes kismama törökülésben ül az ágyon, kezei a hasát támasztják
Kép: Getty Images

Mi az az Rh-faktor?

Az Rh-faktor a vörösvértestek felszínén található, antigén (ellenanyag termelését kiváltó) fehérje. Ha valaki rendelkezik D antigénnel, akkor ő Rh pozitív, ha nem, akkor Rh negatív. Ennek a terhességnél van jelentősége.

Mi az Rh-összeférhetetlenség?

Rh-összeférhetetlenségről akkor beszélünk, ha az anya Rh-negatív, a baba pedig Rh-pozitív, ami a terhesség során problémákat okozhat.

Ha a baba Rh-pozitív vérsejtjei az anya vérkeringésébe kerülnek, az anyai immunrendszer “idegennek” tekintheti őket – és a normális immunválasz során antitestek seregeit mozgósítja, hogy megtámadja ezeket az ismeretlen sejteket.

Mivel a vörösvértestek oxigént szállítanak, ez a fajta támadás megnehezítheti, hogy a baba megkapja a szükséges mennyiségű oxigént. Ez potenciálisan súlyos vérszegénységet és egyéb egészségügyi problémákat okozhat. 

Ijesztően hangozhat, de az Rh-összeférhetetlenség csak akkor válik problémává, ha az anya és a baba vére keveredik, ez valószínűleg a szülés során következhet be. Ekkor az anya által termelt antitestek már nem tudnak ártani a babának. A D-antitest viszont ottmarad az anya szervezetében, így később egy második terhességnél veszélyesek lehetnek, ha az anya egy másik Rh-pozitív babával esik teherbe. 

Miért fontos az Rh-faktor vizsgálata a terhesség alatt?

Szerencsére az Rh-státusz megállapítása olyan egyszerű, mint egy vérvizsgálat elvégzése. Az Rh-faktor szűrés általában a kezdeti terhesgondozás részét képezi. Ha pedig kiderül, hogy az anya Rh-negatív, a probléma könnyen kezelhető. 

Ha az anya Rh negatív, akkor a baba apját is meg fogják vizsgálni, hogy megállapítsák, ő Rh pozitív vagy negatív. Ha kiderül, hogy ő is Rh negatív, akkor a magzat is Rh negatív lesz. Ez azért van, mert két Rh-negatív szülőnek nem lehet Rh-pozitív gyermeke.

Ha azonban a baba apja Rh-pozitív, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a magzat tőle örökli az Rh-faktort, ami inkompatibilitást eredményez az anya és a baba között. 

Ez az összeférhetetlenség általában nem jelent problémát az első terhesség során, ahogy fentebb írtuk, hanem a második terhességnél lehet veszélye.

Rh-összeférhetetlenség esetén a magzat védelmének kulcsa az anyai antitestválasz a megelőzése.

Lehetőség van arra, hogy a születéskor az újszülött vércsoportját meghatározva felismerjék a kockázatot jelentő magzati Rh-pozitív vércsoportot. Amennyiben ez beigazolódik, akkor az anya a szülést követő 72 órán belül megkapja az úgy nevezett anti-D injekciót, ami IgG anti-D-t (vagyis D antigén ellenes antitestet) tartalmaz. Ha pedig többedik terhességről van szó, akkor a terhesség alatt, a 28-34.héten beadható az anti-D injekció.

Forrás: whattoexpect.com