Terhesség

Vércsoportzűrök

Annyi minden miatt aggódunk a babavárás idején! A sok vizsgálat között szinte fel sem tűnnek azok, amelyeknek normális az eredményük. Mit is jelent az Rh-összeférhetetlenség? Izgulni kell miatta, vagy kezelhetőek a nehézségek?
2011. Július 09.

Vércsoportzűrök

Azt mindenki tudja, hogy az Rh-negatív vércsoport jelenti a problémát. De miért? Az Rh-pozitív anyukák vajon teljes biztonságban érezhetik magukat? Mit jelent a pozitív ellenanyagszint? Hajdu Krisztina szülész-nőgyógyász humángenetikussal először is az Rh-vércsoportok öröklődésének lehetséges változatait vettük sorra.

Ezért összeférhetetlen

Ha az anya Rh-negatív és az apa Rh-pozitív, akkor nagy az esély arra, hogy a baba is Rh-pozitív legyen. Ha az anya vére és a magzat vére bármilyen okból keveredik, akkor az anya vérkeringésébe bekerülnek a baba vörösvérsejtjei, és itt immunreakciót, ellenanyag-termelést váltanak ki. Ha az anya ellenanyagszintje magas, a lepényen áthatoló ellenanyagok miatt a magzat vörösvérsejtjei lebomlanak, szétesnek, s ez vérszegénységhez vezet. Ez akár már a méhen belül is súlyos problémát okozhat, enyhe esetben az újszülött nagyfokú sárgaságra lesz hajlamos.

Magzati sejtek az anya vérkeringésében

Régebben azt hitték, hogy az első terhesség során ilyesmi soha nem fordulhat elő. Ma már tudjuk, hogy a méhlepényen keresztül normális esetben is kerülnek magzati sejtek az anya vérébe (ezen alapul több, anyai vérből végzett, ám a magzatra irányuló vizsgálat is), így már az első terhesség alatt is termelhet ellenanyagot a kismama.

Hasonló folyamat játszódik le akkor is, amikor a baba megszületik, vagy császármetszést, terhességmegszakítást végeznek, esetleg vetélés következik be. A várandósság alatti vérzésnek, a fenyegető vetélésnek és a méhet érintő külső beavatkozásoknak (ilyen például a genetikai vizsgálat céljából végzett korion-biopszia) is ilyen hatásuk van. A méhlepényen keresztül is cserélődhet a vér, akár tünetmentesen is.

Vizsgálatok és eredmények

A terhesgondozás során előírás szerint többször, negatív eredmények esetén háromszor végeznek ellenanyagszűrést Rh-negatív kismamáknál. Pozitív eredmény az anyák egy-két százalékánál várható, de ez legtöbbször csak szorosabb ellenőrzést tesz szükségessé. Ez abból áll, hogy négy-, majd kéthetente ismétlik az ellenanyagszint-vizsgálatot, és ultrahanggal is szorosan követik a magzat fejlődését. Problémára utalhat például az, ha túl sok a magzatvíz, vagy a babánál ödéma látható.

Még Rh-negatív mama és Rh-pozitív magzat esetében is ritka, hogy veszélyesen magas lenne az ellenanyagszint, vagyis még ilyenkor is elég jó az esély egészséges gyerek világra hozatalára.

Ha hirtelen megemelkedik vagy leesik az ellenanyagszint, illetve ultrahangos gyanújeleket észlel az orvos, akkor valószínű, hogy be kell avatkozni. A kismamát ilyenkor a probléma kezelésére alkalmas központba küldik (például klinikára), ahol majd az újszülött ellátására is adottak a feltételek, tehát kaphat kékfénykezelést, vérátömlesztést.

Érdekes, hogy az anya mindebből semmit nem érzékel, a problémák a magzatnál, illetve újszülöttnél jelentkezhetnek a magas anyai ellenanyagszint következtében. Enyhe esetben az újszülött a vérszegénységre fokozott vérképzéssel reagál, de vörösvérsejtjei a keringésébe átjutó anyai ellenanyag miatt a normálisnál nagyobb mennyiségben esnek szét. Ezért hajlamosabb a nagyfokú, elhúzódó sárgaságra. Legsúlyosabb esetben már a méhen belül károsodhat az agy, elhalhat a magzat.

3 kérdés a jövőről

– Hogyan lehet kezelni ezeket a bajba jutott magzatokat, csecsemőket?

Ha a gyermek már a méhen belül veszélybe kerül (ez szoros ellenőrzéssel megállapítható), akkor az egyik megoldás a mesterséges koraszülés, a magzat kiemelése és kezelése. Ha ez nem biztonságos az éretlensége miatt, méhen belüli vérátömlesztést végeznek. Ezek a beavatkozások sajnos nem veszélytelenek, és két-három hetente ismételni kell a műtéteket, melyek során a köldökzsinór egyik erébe juttatjuk a speciálisan elkészített vért. Ha a kezelés sikeres, akkor jó eséllyel egészséges lesz a gyerek. Dr. Hajdu Krisztina olyan esetet is említett, amikor a kisfiú öt méhen belüli vérátömlesztést kapott, és most épen, egészségesen kezdi az iskolát. Ezek a sikertörténetek új erőt adnak a gyógyításhoz, kezeléshez is.

– Hogyan lehet megelőzni a magas ellenanyagszint kialakulását?

Az Rh-negatív anya, ha a gyereke Rh-pozitív, vagy ismeretlen a vércsoportja, minden szülés, vetélés, abortusz után Anti-D-injekciót kap (az injekció teljesen veszélytelen). Ez sajnos nem jelent biztosítékot arra, hogy semmi probléma sem lesz, mert az Anti-D beadott mennyiségét átlagos szülészeti eseményre alapozzák. Ha a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű magzati vér jut az anya keringésébe, akkor a beadott injekció ellenére is termelődhet ellenanyag. Ezért kell rendszeresen ellenőrizni az ellenanyagszintet.

Vércsoportzűrök

Dr. Hajdu Krisztina

szülész-nőgyógyász

– Mit tehet az, akinek már volt egy Rh-összeférhetetlenség miatt problémás terhessége?

Sajnos az ellenanyag-termelés minden újabb terhességnél és méhen belüli beavatkozásnál egyre emelkedik. Ha a terhesség során például az összeférhetetlenség miatt elhalt a magzat a 20. hét előtt, akkor a következő (Rh-pozitív) babánál hasonlóan súlyos kimenetel várható. Ilyenkor két dolgot tanácsolhatnak a szülőnek a további gyerekvállalással kapcsolatban: vagy végeztessenek donorinszeminációt Rh-negatív spermával, vagy kérjenek korionboholy-vizsgálatot, melynek segítségével a 10. héten megállapítható a magzat Rh-tulajdonsága. Rh-negatív magzat esetén a terhességet nem veszélyezteti az összeférhetetlenség.

Kapcsolódó cikkeink vércsoport témában:

Forrás: Kismama magazin