Terhesség

A gyerek vércsoportja – Segít az öröklődési táblázat

Sok szülő kíváncsi arra, vajon milyen vércsoportú lesz majd a gyermeke. Ezt a vércsoport-öröklődés szigorú szabályai határozzák meg, aszerint, hogy milyen vércsoportja van az édesanyának, és milyen az édesapának. Ehhez adunk most egy kis segítséget!
2018. Február 22.
A gyerek vércsoportja - Segít az öröklődési táblázat

Két A-ból sem csak A lehet?

A vércsoportok meghatározásánál mindenki számára ismert az AB rendszer (az A, B, AB és 0 fenotípusok), illetve az Rh rendszer (amely lehet Rh+ vagy Rh-), és ez alapján lehet következtetni a születendő baba vércsoportjára, a sajátjuk ismeretében. – Azonban amit kevesebben tudnak, hogy minden vércsoportot kettő génvariáció (apától származó és anyától származó) határoz meg. Az A és a B variánsok dominánsak a 0 variánssal szemben. Ezek alapján, ha valakinek például A a vércsoportja, annak valójában A A vagy A 0 a genotípusa, amely hatással van arra, milyen lesz a baba vércsoportja – magyarázta el kérdésünkre Kékesi Anna, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Központ biológusa.Ha a két allél megegyezik, homozigótaságról, míg ha ezek különböznek, heterozigótaságról beszélhetünk. Az A vércsoportúak vörösvértestein A-, a B vércsoportúakén B-, az AB vércsoportúakén pedig A- és B-antigén található, míg a 0 vércsoportúaknál nincs antigén. – Ezek alapján az A vércsoportnál így lehet A A vagy A 0 genotípus, B-nél B B vagy B 0, a 0-nál csak 00, és AB-nél is csak AB. Ezért lehetséges, hogy két A vércsoportú embernek is lehet A, de akár 0 vércsoportú a gyermeke, míg egy A és B vércsoportokkal rendelkező szülőpárnak akár bármelyik fenotípusba tartozó is lehet a babája – mondta el a szakember.

Milyen lehet akkor a baba vércsoportja?

A baba így a következő vércsoportokat örökölheti az anya és az apa vércsoportja alapján:

Apa vércsoportja
A B AB 0
Anya vércsoportja A A, 0 A, B, AB, 0 A, B, AB A, 0
B A, B, AB, 0 B, 0 A, B, AB B, 0
AB A, B, AB A, B, AB A, B, AB A, B
0 A, 0 B, 0 A, B 0

A Rhesus-faktor szerepe

Az Rh-faktor, azaz Rhesus-faktor tulajdonképpen a vértesteken található olyan fehérje, amely képes ellenanyag termelését kiváltani. Ezzel a várandósság során fontos tisztában lenni, mert bizonyos esetben az anya szervezete ellenanyagot termelhet a magzattal szemben. – Az Rh-faktor öröklődésénél a + domináns a – felett, így ha az egyik szülő Rh+ homozigóta, míg a másik Rh-, úgy a baba mindenképpen Rh+ lesz, még ha Rh- az anya és az apa is, akkor a gyermek csak Rh- lehet – árulta el a biológus.

Ha összeférhetetlen a vércsoport

A várandósság során akkor lehet probléma, ha az anya Rh-, míg a baba Rh+ (mert az édesapja is Rh+). – Az első terhesség alatt még nincs gond, mert az anya még nem találkozik közvetlenül a magzat Rh+ vérével, azonban szüléskor megindul az anya vérében az antitesttermelés, majd ha a következő terhességnél a magzat ismét Rh+, az anya szervezetében termelt ellenanyag a méhlepényen keresztül károsítja a magzat vörösvértestjeit. Ennek elkerülése érdekében az első terhesség során anti-D injekciót kap az anya.- Korábban benne volt a gyakorlatban is, hogy leellenőrizzék a baba vércsoportját, de ha ezt nem is végzik el maguktól, akkor is érdemes megnézetni – tette hozzá a szakember -, hiszen életünk során számos olyan élethelyzet adódhat (baleset, betegség, várandósság), melynek során jó tisztában lenni vele.Kapcsolódó cikkeink vércsoport témában: