Terhesség

„Terhességi orr” – furcsa tünetet vesznek észre magukon a kismamák

Álmatlanság, gyakori vizelési inger, kívánósság: ezek széles körben ismert várandóssági tünetek. Ám „terhes orr szindrómáról” talán még kevesen hallottak.
2023. Január 20.
pinokkió
fotó: Getty

Aki volt már várandós, az valószínűleg nagyon jól ismeri az összes előforduló hormonváltozást, és azt, hogy ezek hogyan hatnak fizikailag, érzelmileg és mentálisan. A terhességi hormonok egyik gyakori tünete a „terhességi orr” elnevezés, bár sokaknak ismeretlenül cseng. A TikTok korában azonban semmi nem marad rejtve, már egy sor olyan videó létezik, ami a várandós édesanya orrára koncentrál. Ezek egy része vicces, de mindenképp informatív.

A nők többnyire előtte-utána képeket vagy videókat közölnek, hogy érzékeltessék az éles változásokat a különféle fázisok között. A legtöbb esetben az orruk észrevehetően nagyobbnak tűnik a terhesség későbbi szakaszaiban. A különbség néhány nő esetében finom, másoknál szembetűnő.

@cailaaustina So if u saw me while pregnant, no tf u didnt…#awoopjumpscare #pregnancynose ♬ Devil Eyes - There I Ruined It

Van egy ide kapcsolódó szakszó is: terhességi rhinitis, vagyis a  nyálkahártyák gyulladása – ez okozza a sokak számára jól ismert orrdugulást – ezzel szinte minden várandós nő szembesül.

Forrás: mother.ly