Terhesség

Több vas, nagyobb baba?

Azok a várandós édesanyák, akik terhességük első harmadában sok vasat szednek, általában nagyobb születési súllyal hozzák világra újszülöttjeiket.
2011. Március 29.

Egy kutatás szerint minden 10 milligramm többletvas napi bevitele átlagosan 34 grammal emelte a magzatok születési súlyát.

Angol kutatók szerint azonban ennek ellenkezője nem igazolódott – azok a kismamák, akiknek elégtelen a vasbevitelük a koraterhességük idején, nem szülnek kis súlyú magzatokat. Minél több vasat juttatnak az édesanyák étkezéssel, illetve táplálék-kiegészítőkkel szervezetükbe, annál nagyobb lesz a gyerekük, derül ki a Human Reproduction című szaklapban megjelent közleményből.

Az amerikai szakmai irányelvek 27 milligramm napi vasbevitelt javasolnak a kismamáknak, ezzel szemben Angliában legalább 15 milligramm bevitelét – ennyi vas található körülbelül 6 rostonsült csirkemellben, 15 csészényi friss spenótban, vagy félcsészényi vassal dúsított müzliben. A legtöbb terhességi vitamin 18 milligramm vasat tartalmaz, ennek havi adagja 3 és 40 dollár közötti összegbe kerül.

„A szervezet vasraktárai extra terhelésnek vannak kitéve a terhesség időszakában” – véli Nisreen Alwan, aki a Leedsi Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Intézetének ösztöndíjas kutatója.

A legtöbb terhes nő Angliában még az alapmennyiségű vasat sem jutatja be szervezetébe, átlagosan csak 11,8 milligrammhoz jutnak a táplálékból és táplálék-kiegészítőkből. A kísérletek során 1260 nőt vizsgáltak a terhesség mindhárom harmadában. A normális születési súly alsó határa 2500 gramm. A vizsgálatban a születéskori átlagsúly 3400 gramm volt, és csak minden 25. gyerek született 2500 grammnál alacsonyabb súllyal. Minden 10 milligramm vas napi bevitele átlagosan 34 grammal emelte a magzatok születési súlyát.

Több vas, nagyobb baba?

„Valójában nagyon kicsi ez a különbség” – mondja Laura Caulfield, a Johns Hopkins Egyetem közegészségügy professzora, aki nem vett részt a kutatásban.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a legtöbb brit nő elsősorban zöldségekből jut vashoz. Ezt korábban még sohasem vizsgálták, nyilatkozta a professzor. Korábban is jelentek meg közlemények a vas a születési súlyt növelő hatásáról. A több vas hatására a fejlődő magzat elegendő oxigénhez juthat. Ugyanakkor a jelen vizsgálat nem bizonyította, hogy maga a vas a felelős a magasabb születési súlyért, csak azt, hogy van összefüggés a két tényező között.

Az alacsony születési súly veszélyezteti az újszülötteket, mert nagyobb esélyük van fejlődésbeli lemaradásra és arra, hogy egyéves koruk előtt meghalnak. Ennek ellenére nem jelenti azt, hogy minden kismamának vasat kell szednie terhessége során. Fontos, hogy tisztában legyenek, hogy juthatnak megfelelő mennyiségű vashoz táplálékaikból, és hogy emelhetik a vas felszívódását a C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek révén. A C-vitamin segíti a szervezetben a vas a felszívódását. A szárazbab, a spenót, a sörélesztő és a szárított gyümölcsök mind kiváló vasforrások.

Olvass még a vasról itt!

Vagy itt!

További tudnivalók a témában:

  • Miért szükséges a vas?
  • Az egészséges terhesség és a vitaminok
  • Terhességi vitaminpótlás természetesen
  • Forrás: Medipress