Terhesség

Tüdőérlelő: segítség a korán érkező babáknak

A 24. és 34. hét között meginduló koraszüléseknél nagy biztonsággal alkalmazható a tüdőérlelő gyógyszer, amely bizonyítottan sokat tehet a korábban világra jövő kisbaba légzésének segítéséért, az érett tüdősejtek kialakulásáért.
2019. Január 30.
Tüdőérlelő a korán érkező babának

Mikor és hogyan alkalmazzák a tüdőérlelőt?

Tüdőérlelő gyógyszer adására bármely olyan esetben sor kerülhet, amikor a terhesség 24. és 34. hete között fennáll a koraszülés gyanúja és a baba megszületést követő lélegzését segíteni szeretnénk – hiszen koraszülöttként még nincs teljesen felkészülve az önálló légzésre. A koraszülés maga nagyon sok okból történhet:

  • terhességi komplikációk
  • terhességi toxémia, például preeklampszia (magas vérnyomás, fehérjevizelés)
  • idő előtti fájások esetén fenyegető koraszülés, stb.

Ezekben az esetekben a szülészorvos szteroid – dexamethasone vagy bethametasone – tartalmú tüdőérlelőt juttat a magzati vérkeringésbe. “A gyógyszernek legalább 6 órára van szüksége ahhoz, hogy jótékony hatását kifejthesse, s ha 48 órán át tud hatni, az a legjobb” – magyarázta a babaszoba.hu kérdésére dr.Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos. Ilyenkor tehát nagyon fontos az, hogy a gyógyszer beadása és a szülés között eltelhessen legalább hat óra. Vannak módszerek, amelyek ilyenkor az orvosi team rendelkezésére állnak, és abban segítenek, hogy az esetleg már megindult szülést késleltetni tudják.

“Lehetőség van úgynevezett tokolízist alkalmazni a vajúdó anyán: ilyenkor a méhizomzatot gyógyszer beadásával lazítjuk, hogy az összehúzódások egy időre szünetelhessenek” – teszi hozzá Benkovics doktornő.

Hogyan hat a tüdőérlelő?

Ez a minimális szteroidtartalmú gyógyszer az oxigéncserében résztvevő tüdősejtek érését segíti elő. “Önmagában az érett tüdősejt kevés ahhoz, hogy az újszülött önállóan tudjon lélegezni. Viszont elengedhetetlen feltétel ez, csakúgy, mint az életerős test és érett tüdő is” – magyarázza dr. Benkovics. Hozzáteszi továbbá, hogy “diverz, melyik babára konkrétan hogyan hat a tüdőérlelő gyógyszer, az azonban biztos, hogy a be nem adáshoz képest nagyon jelentős a gyógyszerezés pozitív hatása.”

Ahogyan a koraszulesmegelozes.hu szakmai oldalon olvasható: “Randomizált kontroll vizsgálatok igazolják, hogy ha az anya szülés előtt egyszeri kortikoszteroid-kezelésben részesül, az IRDS (újszülöttkori respirációs distressz szindróma) előfordulása és a halálozás mintegy 40%-kal csökken.”

Ha pedig mégis kialakul a betegség, úgy a tüdőérlelő növeli a külsőleg adott surfactant (ez az a felületaktív anyag, amely biztosítja, hogy a gázcsere közben az azt végző léghólyagocskák ne essenek össze) hatásosságát, valamint rövidebb intenzív terápiára és kevesebb légzéstámogatásra van szüksége a babának a gyógyuláshoz.

Biztonságosság és mellékhatás

A kifejezetten alacsony dózisú szteroidnak köszönhetően a tüdőérlelő gyógyszer nagy biztonsággal alkalmazható és Magyarországon minden szülészeten el is érhető, használata része a protokollnak. Kockázata abszolút minimális, mellékhatása amiatt lehet, hogy némileg beleszól az anya cukorháztartásába. “Tehát egy terhességi diabéteszes anya esetében átmenetileg a vércukorszint megemelkedésére lehet számítani, ez azonban alapvető kockázatot nem jelent” – mondja megnyugtatóan Benkovics doktornő.

Kapcsolódó cikkeink: