Terhesség

Van összefüggés az autizmus és a császármetszés között?

Egy új tanulmány kapcsolatba hozta a császármetszést, az autizmussal és az ADHD-val. A sajtó felkapta a hírt, de lássuk, hogy valójában mi áll az adatok mögött.
2019. Szeptember 03.
Van összefüggés az autizmus és a császármetszés között?

Egy új tanulmány szerint kapcsolat van az autizmus, a figyelemhiányos hiperaktivitás és a császármetszés között – a hír meglehetősen riasztónak tűnik, ám ha az adatok mélyére nézünk kiderül, hogy nem teljesen erről szól a tanulmány megállapítása.

A JAMA Network Open-ben közzétett tanulmány 19 ország több mint 20 millió császármetszéssel végződő szüléséről készített 61 tanulmány eredményeit elemezte, és megállapította, hogy az autizmusa kialakulásának valószínűsége 33 százalékkal növekszik, az ADHD kialakulásának kockázata pedig 17 százalékkal magasabb, mint a hüvelyi úton születettek esetében.

A szerzők ugyanakkor megjegyzik, hogy statisztikai vizsgálatuk nem bizonyítja, hogy a császármetszés ADHD-t vagy autizmust okozna, inkább azt valószínűsítik, hogy a császármetszéshez vezető tényezők vannak összefüggésbe az autizmussal és az ADHD-val.

Ennek ellenére az eredmények “a császármetszés észszerű alkalmazását sugallják” – jelentették ki a kutatók.

A stockholmi Karolinska Intézet tudósai által vezetett csoport 1999 óta vizsgálta szülések adatait. Noha ez jelentős adatbázisnak mondható, ha figyelembe vesszük ezen rendellenességek általános előfordulását (mindössze 1% az autizmus és 7% az ADHD), az kockázat növekedése továbbra is rendkívül alacsonynak tekinthető.

“Nem túl drámai. Statisztikailag szignifikáns, de a népesség szempontjából a kockázat nem hatalmas” – mondta a Reutersnek Dr. Pankhuree Vandana, az ohiói Columbus Nationwide Gyermekkórház pszichiátere, aki nem vett részt a vizsgálatban. És ez egyáltalán nem bizonyítja, hogy a császármetszés autizmust vagy ADHD-t okoz. A császármetszéshez vezető kockázati tényezők olyan kockázati tényezők is lehetnek, amelyek autizmust vagy ADHD-t okozhatnak.”

(via)

Kapcsolódó cikkeink: