Terhesség

Várandósság alatti vashiány

A vasszükséglet megközelítőleg a kétszeresére emelkedik a várandósság során az anyai vértérfogat növekedése, az emelkedett vörösvérsejt és hemoglobin képződés miatt.
2024. Március 19.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

A várandósság élettani szempontból egy vashiányos állapot, amely minden kismamát érint, függetlenül attól, hogy milyen volt a szervezet vasellátottsága a várandósságot megelőzően. Ennek oka, hogy a vérplazma térfogata közel 50%-kal nő meg ebben az időszakban, a vörösvérsejtek száma azonban csak 25-30%-kal3, így a keringő vér hígul, ami nem tud elegendő mennyiségű oxigént szállítani az anya és a magzat számára. Vaspótlás szempontjából várandóssági vashiányról beszélhetünk.

Miért van ennek jelentősége? 

A vas szervezetre gyakorolt élettani hatásai miatt.

A vas1:

  • hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez,
  • a szervezetben részt vesz a normál oxigénszállításban,
  • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez,
  • hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez,
  • szerepet játszik a sejtosztódásban,
  • részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere- folyamatokban,
  • hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához.

A tudatos babatervezés a gondtalan babavárás záloga lehet

Már a babatervezgetés időszakában minden leendő kismamának fel kell tölteni a szervezetét a létfontosságú vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal, a megnövekedett igény pótlására. Ezek közül egyik nélkülözhetetlen mikroelem a vas.

Gondolkodhat úgy is egy tudatosan babát tervező vagy már várandós kismama, hogy mivel nagy odafigyeléssel, változatosan táplálkozik, ezért biztosan vasból is elegendő mennyiséget juttat a szervezetébe. Bizony ez nem így van! A táplálékok biohasznosulása a vas szempontjából nem megfelelő.

A növényi táplálékkal bevitt vasnak csupán az 5%-a, az állati eredetű táplálékkal bevitt vasnak a 25%-a szívódik fel2. A sóska, a spenót, a szójabab, a mogyoró, illetve a vöröshús, a máj, a hal, a tenger gyümölcsei magas vastartalmúak ugyan, de ezekből az átlagos étkezés során bevihető mennyiségnél jóval többet kellene fogyasztani a szükséges vasbevitelhez. Tehát csupán táplálkozással nem vihető be a kismama számára szükséges vasmennyiség, ezért a várandósság idején a kiegészítés elengedhetetlen.

Sokan nem törődnek azzal, milyen tápanyagokat visznek be az étkezés során, vagy éppen az egészséges életmód jegyében csak a növényi eredetű ételeket részesítik előnyben. Egyik sem kedvező a vasbevitel szempontjából. Különösen oda kell figyelni a vaspótlásra a vegetáriánus étrendű kismamáknak!

Számos olyan tényező van, ami növelheti a vashiányos anémia kialakulásának kockázatát. Ezek közül kiemelendő a fogamzáskor már eleve alacsony vasraktár és az elégtelen vaspótlás a várandósság alatt3.

Hogyan tud a fogantatás előtt álló és a várandós kismama gondoskodni a számára elengedhetetlen vasbevitelről? Úgy, hogy olyan várandósvitamint választ, amelynek vastartalma kiegészíti a 9 hónap alatt szükséges megnövekedett vasigényt. A többlet vasigény fedezése napi 30 mg vas bevitelével biztosítható folyamatos szedés mellett azoknál, akik normál kiindulási vasszinttel rendelkeznek3. Fontos tudni, hogy a vasraktárak feltöltése 3-6 hónap, ezért nem elég akkor elkezdeni a vaspótlást, amikor a várandósság kiderül, hanem már a babatervezés idején érdemes kiegészíteni az étkezést ezzel az összetevővel.

A cikk megjelenését a Richter Gedeon Nyrt. támogatta.

Forrás: 1. 432/2012/EU rendelete, 2. Magyar Nőorvosok Lapja 2020;83:239-241, 3. Magyar Nőorvosok Lapja 2021;84:321-325

Document ID: KEDP/DAERJE, Lezárás dátuma: 2022.05.18.