Terhesség

Veszélyes-e várandósokra és újszülöttekre a kéz-láb-száj fertőzés?

Jelent-e kockázatot a kéz-láb-száj fertőzés a terhesség alatt, vagy csak a bölcsiek, ovisokra veszélyes a Coxsackie vírus? És mi történhet azokkal az újszülöttekkel, akik elkapják a betegséget?
2018. November 20.
Veszélyes-e várandósokra és újszülöttekre a kéz-láb-száj fertőzés?

Ha az internetes mamifórumokat sikerül is elkerülni, a gyermekrendelőben – akár egészséges rendelésen is a váróban – biztosan téma lesz a kéz-láb-száj vírus. Fényképek ott szerencsére – talán – nem jönnek szembe, de elmondás alapján is ráijeszthetnek a laikus szülőre azok, akiknek a gyermeke már átesett ezen a fertőzésen.

A leggyakrabban óvodás és iskolás korú gyermekeket megbetegítő kéz-láb-száj fertőzést az úgynevezett Coxsackie vírus okozza, amely a bélrendszerben telepedik meg. A vírus által okozott fertőzés átterjedhet felnőttekre is, bennük lázas állapotot okozva. A többi, gyermekeknél tipikus tünet – úgy mint viszkető sárgás hólyagok a szájüregben, kezeken, lábakon, farpofán, vagy éppen étvágytalanság – a felnőtt megbetegedésekben nem szokott megjelenni.

Kéz-láb-száj vírus várandósságban – Terjedés és megelőzés

A gyermekközösségekben terjedő vírust várandós anyák is elkaphatják. Rajtuk a normál felnőtt betegséglefolyás tünetei jelentkeznek: magas láz, levertség.

Növeli a megfertőződés esélyét, ha már van a családban 10 év alatti kisgyermek, aki hazaviheti a betegséget, vagy az anya rendszeresen jár – akár munkája kapcsán – kisgyermekek közösségébe. A Coxsackie-vírus úgynevezett feko-orális módon terjed, azaz ha fertőzött székletmaradvány kerül valakinek a szájnyálkahártyájára. Éppen emiatt a megelőzés legfontosabb feltétele a kielégítő higiéné, a rendszeres, alapos kézmosás, kézfertőtlenítés. Célszerű emellett a nyilvános pelenkázókat is elkerülni. Értelemszerűen várandós anyák kerüljék a betegséggel fertőzöttek társaságát is- amennyiben tehetik.

Ha van fertőzött a várandós családjában

Természetesen előfordulhat, hogy a terhes anya nagyobb gyermeke megfertőződik és így a vírus bekerül az otthonukba. Ilyenkor nagyon körültekintően kell pelenkázni a még nem szobatiszta gyermeket: húzzon gumikesztyűt az anya és nagyon alaposan mosson kezet. Érdemes lehet szájmaszkot is használni.

Mikor forduljon orvoshoz a kismama?

Amennyiben magas lázat tapasztal a kismama, feltétlen keresse fel szülész-nőgyógyász szakrendelését. “Egyszerű ultrahangos vizsgálatok segítségével a szakorvos meg tud győződni a magzat épségéről. A szakirodalomban lejegyzett adatok szerint a vírus legtöbbször enyhe lefolyású a várandósokban is, a magzatra többnyire ártalmatlan” – mondja dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász szakorvos. “Amennyiben egy kifejezetten súlyos esetről van szó, az komoly következményekkel járhat: az első trimeszterben vetélést okozhat, a harmadik trimeszterben – közel a szüléshez – átterjedhet a magzatra az anyai megbetegedés” – magyarázza Benkovics doktornő.

Veszélyben vannak-e az újszülöttek?

Újszülöttek ezt a vírust jellemzően az anyától kaphatják meg. Ez vagy már magzati korban kiderült az anya ultrahangvizsgálatai során vagy születést követően az alábbi tünetek jelentkezése hívja fel a figyelmet arra, hogy további vizsgálatokra van szükség: táplálási nehezítettség, légzési nehezítettség, magas láz. “Amennyiben igazolódik, hogy az újszülött a Coxsackie-vírussal fertőzött, annak következménye lehet a központi idegrendszer gyulladása, szívizom- vagy májgyulladás is. Ilyenkor intenzív orvosi ellátásra van szükség” – mondja Benkovics doktornő. Hangsúlyozza azonban, hogy “ez az előfordulás különösen ritka, a szakirodalom nagyon kevés lejegyzett esetet ismer, amelyben az újszülött kéz-láb-száj vírussal fertőződik meg”.

Kapcsolódó cikkeink: