A legtöbb fűszernövény nem igényel túl nagy figyelmet, de van néhány dolog, amit érdemes betartani. A RealSimple gyűjtéséből válogattunk tippeket a bent nevelt fűszernövények gondozásához.
Öntözés
A legtöbb fűszernövényt nem szükséges feltétlenül minden nap megöntözni, ehelyett akkor adjunk nekik vizet, amikor a földjük teteje tapintás alapján száraznak tűnik. Így a talajt érdemes minden nap megtapogatni, és ha enyhén száraz, megöntözni a növényt. Ez alapján hamarosan kialakul az öntözési rutin.
Fontos a jó vízelvezetés
A fűszernövényeknél fontos, hogy olyan cserépbe, kaspóba kerüljenek, aminél biztosított a megfelelő vízelvezetés. Ez azt jelenti, hogy legyenek lyukak az edény alján, amin keresztül el tud folyni a felesleges víz. Egy jó tipp, ha a mosogatóba állítva öntözzük meg a növényeket, és hagyunk időt lefolyni a felesleges vizet – ez is segít elkerülni a gyökérrothadást. Ezután tedd a növényeket tányérra, kaspóaljra.
Mennyi napfényre van szükség?
Egyes fűszernövények fényigénye nagyobb, mint más társaiké. Több fűszernövénynek napi hat óránál több közvetlen fényre van szüksége, míg van, amelyik ennél kevesebbet szeret. A fűszernövények kiválasztásakor a fényigényüknek nézzünk utána. Ha a beltéri fűszerkert csak részleges árnyékot kínál, fontoljuk meg a turbolya, a koriander, a menta, a petrezselyem, a tárkony és a kakukkfű termesztését, ha napos helyet vagy mesterséges világítást tudunk biztosítani, válasszunk bazsalikomot, oregánót és rozmaringot.
Védjük a légáramlástól a növényeket
A fűszereket lehetőleg úgy helyezzük el, hogy legyenek távol a mesterséges hőtől, a szellőzőnyílásoktól, a fűtőtestektől és a konyhai berendezésekből áramló száraz, meleg levegőtől is, ami gyorsan kiszáríthatja őket. Nyáron a hideg huzattól, légkondicionálótól is óvjuk a fűszernövényeket.
Fontos a gyakori metszés
A metszés elősegíti, hogy a növények gyorsabban növekedjenek és egészségesebbek legyenek. Tovább maradnak növekedési szakaszban a növények, ha rendszeresen betakarítjuk a leveleket.
Érdemes nem magról kezdeni
Próbálkozzunk először inkább kisebb növényekkel, amiknek már kialakult gyökérrendszere van. Olyan növényt válasszunk, amit egyszerű bent termeszteni, és persze az is fontos, hogy kedveljük az adott fűszert. Nézzünk utána mindig az adott fajták igényeinek.