Trend

Egy szép és praktikus fonott frizura: így készül a hajráf fonás

Ha ismered a parketta fonás technikáját, hamar elsajátíthatod a hajráf fonást is!
2023. Szeptember 06.
(Kép forrása: Getty Images)

Ha a kislányod szereti a fonott frizurákat, érdemes elsajátítani a hajráf/hajpánt fonás technikáját is, ami nagyon mutatós, ráadásul gyorsan elkészíthető.

Ez a fonás a nevét arról kapta, hogy akár egy hajráf, keretezi a homlok feletti részt, és ugyanazt a funkciót is tölti be, hiszen nem engedi a hajat előre lógni. Készülhet vele olyan hajviselet, amikor a haj hossza ki van engedve, de viselhető copffal, konttyal, és fonott copffal is.

A hajráf fonás hasonlóan készül a parketta vagy francia fonáshoz — arról, hogy ezt hogyan sajátíthatod el, itt írtunk —, de azzal a különbséggel, hogy itt csak egy leválasztott hajrészt fonunk, oldalsó irányba. Illetve a hajtincseket ennél a fonásnál nem fent, hanem lent keresztezzük, és mindig csak a homlok felőli részről veszünk fel plusz hajat a tincsekhez, ahogy haladunk, tehát a belső, fejtetőhöz közelebbi tincshez nem, azt csak egyszerűen átbújtatjuk.

A fonáshoz a hajat készítsük elő úgy, hogy egy bontófésüvel átfésüljük, majd hajkefével is. A hajból nagyjából a fül vonalától kell leválasztani egy nagyobb sávot, a többit pedig hátra is lehet kötni, hogy ne zavarjon.

Az első tincset a fülhöz közel érdemes leválasztani, majd három részre bontani. Ezt oldalsó irányba kezdjük el fonni, alul keresztezve a tincseket. Egy-két keresztezés után már el is kezdhetjük a homlokhoz közeli tincset bővíteni, fokozatosan felvéve egy kevés hajat hozzá. Továbbra is alul bújtassuk át a tincseket, és fonjuk végig így nagyjából a másik fülig. Itt hajcsattal akár le is lehet tűzni, de stabilabb, ha a hajhosszt még egy sima hármas fonással egy kicsit tovább fonjuk, majd egy kis hajgumival becopfozzuk, és ezt tűzzük hátra.

Az alábbi videók segíthetnek elsajátítani ezt a technikát.

Ennél a videónál a készítő saját magán mutatja be a hajráf fonást:

 

Itt pedig kommentár nélkül láthatjuk a fonat elkészültét: