Trend

Így készíts parketta fonást a kislányodnak

Egy háromtincses hajfonási technika a parketta, amit könnyen el lehet sajátítani, és szép frizurát lehet vele készíteni.
2023. Szeptember 05.
parketta fonás
(Kép forrása: Getty Images)

A parketta vagy másik nevén francia fonás egyszerűbb, mégis látványos frizura, ami ugyanúgy megállja a helyét hétköznapokon, de bármilyen alkalmon is.

Készítheted úgy a kisebb vagy iskolás/kamasz lányodnak, hogy szinte teljesen végigfonod a haját és egy hajgumival rögzíted, vagy a fonatot kisebb kontyként a tarkójánál néhány hullámcsattal rögzítve feltűzöd, vagy akár úgy, hogy csak a tarkójáig fonod, majd ott kötsz egy egyszerű copfot.

A kész frizurát lehet tudod még díszíteni egy-egy csattal, masnival, vagy a kedvenc hajpánttal.

A fonás előtt bontófésűvel óvatosan fésüld ki az esetleges gubancokat, majd hajkefével fésüld át a kislányod haját. Ezután fésüld hátrafelé a fejtetőről, illetve oldalról a tarkó irányába a hajat, mintha egy alacsonyan kötött copfhoz fognád egybe. Ennek a hármas fonásnak az a trükkje, hogy magasan a fejtetőről indul, három vékonyabb tinccsel, majd ehhez fokozatosan veszel még fel hajat oldalról, megvastagítva az egyes tincseket.

Első lépésként fent válassz le egy kisebb részt, nagyjából háromszöges alakban, majd ezt válaszd szét három egyenlő részre. A jobboldali tincset fogd a jobb kézbe, a bal oldalit a bal kézbe, a középsőt pedig a középső- és a hüvelykujjaiddal tudod megtartani.

Ezután a frizura egy sima hármas fonással indul, ebből készíts egy rövidebb, szorosabb szakaszt. Ezt követően a fonatot tincsenként kell bővíteni úgy, hogy mindig a megfelelő oldalról veszel fel egy-egy tincset a fülek mögötti, illetve a tarkóhoz közeli részből, így vastagítva azt a tincset, amit éppen keresztbe átteszel a fonatban. Ezt ismételd addig, amíg nagyjából a tarkóig érsz. Ha itt még van valamennyi lelógó haj, ezt is vedd fel egyenlő arányban a három tincshez, majd fejezd be a frizurát egy egyszerű hármas fonással. A copf alját rögzítsd hajgumival.

Az alábbi videók segítenek a pontos lépésekben. Az első videóban lassan látható lépésről-lépésre a parketta fonás:

Egy angol nyelvű videón egy édesanya mutatja be kislányán a technikát:

Míg ezen a felvételen a készítő azt mutatja meg, hogyan tudjunk magunknak parkettába fonni a hajunkat: