Trend

Csak tíz év, és a háztartási munkák harmadát robotok végezhetik helyettünk

A leginkább „automatizálható” háztartási feladat az élelmiszervásárlás a mesterséges intelligencia szakértők szerint, míg a gyermekfelügyelet a legkevésbé.
2023. Február 24.
bevásárlás
(Kép forrása: Getty Images)

A fizetetlen háztartási és gondozási feladatokra fordított tíz órából négy automatizálható lehet egy évtizeden belül az Oxfordi Egyetem és a japán Ochanomizu Egyetem kutatása szerint, amit a PLOS ONE folyóiratban tettek közzé, számolt be róla az Oxfordi Egyetem.

„Kutatásunk szerint a háztartási munkára fordított időnk átlagosan 39 százaléka automatizálható, az automatizálás mértéke nagyon eltérő a különböző típusú feladatok között” – mondta el Dr. Lulu Shi, az Oxford Internet Intézet posztdoktori kutatója, és az Oxford Oktatási Tanszék oktatója.

Az előrejelzések szerint így például a gondozási feladatoknak, beleértve olyan tevékenységeket, mint a gyerekkel való tanulás, a gyermek felügyelete vagy egy idős családtag gondozása, csupán a 28 százaléka lehet automatizált. Míg a háztartási munkák – beleértve a főzést, a takarítást és a bevásárlást – 44 százalékát tartották automatizálhatónak.

A szakértők szerint a jelenleg élelmiszervásárlásra fordított idő átlagosan közel 60 százalékkal csökkenhet egy évtizeden belül. Egyéb ismétlődő házimunkákról, mint például a főzés és a takarítás, szintén úgy látják, hogy megérett az automatizálásra. Azt jósolták, hogy a jelenleg ezekre a feladatokra fordított idő 46 százalékkal csökkenhet a következő tíz évben.

A fizikai gyermekgondozásra fordított idő viszont csak 21 százalékban csökkenne a válaszadók szerint.

A tanulmány szerint az Egyesült Királyságban és a Japánban dolgozó mesterséges intelligencia szakértők eltérő jövőképet vázoltak fel. Míg az Egyesült Királyságban a szakértők úgy vélték, hogy az automatizálás 42 százalékkal csökkentheti a háztartási munkák idejét, addig a japán válaszadók szerint a csökkenés mértéke 36 százalék. Ennek a szerzők szerint az oka az, hogy az Egyesült Királyságban a technológia inkább a munkaerő helyettesítésével függ össze.

A jövővel kapcsolatos várakozás emellett nemenként és országonként is eltérő volt. Az Egyesült Királyságból a férfi szakértők általában optimistábbak voltak a hazai automatizálással, mint a női szakértők, míg a japán szakértőknél ez éppen fordítva van.

A tanulmányban az Egyesült királyságból 29, Japánból pedig 36 mesterséges intelligencia szakértő vett részt, akiket arra kértek, hogy 17 különféle háztartási és gondozási feladat automatizálásának mértékét becsüljék meg, a következő évtizedre vonatkozóan. Megjegyzik, hogy a tanulmány mintájának változatossága statisztikailag nem reprezentatív, de a szakértők háttere lehetőséget ad az előrejelzéseik kontextusba helyezésére.