Trend

Így válassz olvasólámpát a gyereknek

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor olvasólámpát választunk a gyerek íróasztalára?
2022. Szeptember 18.
iskolás fiú leckét ír otthon az íróasztalnál
Mi alapján válasszuk ki a megfelelő olvasólámpát a gyereknek?

Az iskolás gyermek szemének védelme érdekében, és hogy a lecke megírása, a tanulás is hatékony legyen, fontos a megfelelő íróasztali olvasólámpa kiválasztása. Mire fontos figyelni?

Az asztali lámpa segít, hogy egy adott terület meg legyen világítva, hogy oda tudjon fókuszálni a gyermek, de ha nem biztosít elegendő fényt, akkor megerőltetheti a szemet, és zavarhatja a tanulást.

Mielőtt rátérnénk az olvasólámpára, először is vegyük szemügyre, hogy az íróasztal megfelelő helyen áll-e. Ha van rá lehetőség, használjuk ki a szobában a természetes fény előnyeit, és az íróasztalt helyezzük el úgy, hogy az ablak közelében legyen, nézzen szembe vele. A természetes fény a kognitív képességeket is fokozza, és a feldolgozás gyorsaságát.

Egy tipp, ha nincs a szobában ablak, vagy megfelelő természetes fényforrást nyújtó ablak: tanulás közben érdemes időnként egy rövid időre kimennie a gyermeknek a kertbe, vagy akár egy rövid, pár perces sétára az utcában, hogy legalább ilyen módon kihasználja a napfény adta előnyöket. A szemeinek is jót tesz, ha pihenteti egy kicsit a képernyő vagy a könyv/füzet nézését.

Az olvasólámpa kiválasztása

A lámpa mérete. A legfontosabb szempont az asztali lámpa méretének figyelembe vétele, hogy arányos legyen a tanuló állomással. Ha kicsi az asztal, és túl nagy helyet foglal el a lámpa, az ugyanúgy nem előnyös, mint egy nagy asztalon álló kis lámpa, ami nem biztosít elegendő fényt.

A lámpa fényereje. A lámpa kiválasztásánál a fényerejét is figyelembe kell venni – ezt lumenben (lm) adják meg, és minél nagyobb az érték, annál több fényt generál a lámpa. Olvasáshoz és tanuláshoz egy 450 lm-es,  6-9 Watt-os teljesítményű olvasólámpa megfelelő lehet.

Állítható kialakítás. A legjobbak azok az asztali lámpák, amiknek a fejét, szárát lehet hajlítani, forgatni, mozgatni, azaz úgy állítani, hogy arra a területre megfelelően sugározza a fényt, amit éppen néz a gyermek. Ha van átlátszatlan búrája is, a fénye pedig közvetlenül a könyvre tud irányulni, az a legjobban kihasználható.

További szempontok. Igény szerint olyan extrákkal felszerelt lámpákat is lehet kapni, amelyek tükröződés elleni védelmet is biztosítanak, szemkímélőek. A fehér vagy hideg fényű helyett célszerű a sárga, illetve meleg fényű lámpát előnyben részesíteni.

Felhasznált források: ischoolconnect.com, mouthsofmums.com.au

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu