Kamasz

Első olvasmányom – könyvajánló elsős, másodikosoknak

Nem könnyű kiválasztani azt az első könyvet, amelyet a gyerek már egyedül olvashat, sikerélménnyel jár, élvezhető a szövege. Mutatunk pár szempontot és konkrét könyvajánlót is.
2022. Szeptember 09.

A könyvesboltok polcai tele vannak az elsősöknek, másodikosoknak szóló könyvekkel, de ettől a ténytől nem lesz könnyű a választás. A legfontosabb szempont az, hogy az olvasási tudásának és az életkorának megfelelő tartalmú könyvet keressünk. Lényeges szempont, hogy a könyv valóban könyv legyen: már külalakjában, kötésben is. Fontos, hogy – főleg az elsősöknek – legyenek benne képek, a szöveg könnyen olvasható, a történet egyszerű legyen. Nem árt, ha van benne humor, nyelvi lelemény. De a legfontosabb, hogy az adott gyerek számára élvezhető legyen, érdeklődésének megfelelő és sikerélménnyel szolgáljon. A túl hosszú mondatok, bonyolult, esetleg idegen szavak elrettenthetik azt a gyereket, aki még éppen csak kibetűzi a szavakat.

Bár fontos, hogy tartalmas, irodalmi értékkel bíró szövegekkel találkozzanak a gyerekek már első olvasmányélményként is, ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy a szöveg, a történet „behúzza” a gyerekeket, megtapasztalja az olvasás semmihez sem fogható élményét, azt, hogy elrepíti egy másik világba.

Első osztályban vagy annak vége felé nagy egyéni eltérések lehetnek a gyerekek olvasási képességei között. Vannak iskolák, amelyek nem siettetik az olvasást, és első osztályban a gyerekek kizárólag a nyomtatott nagy betűkkel ismerkednek meg. Léteznek nagy betűkkel szedett könyvek, például Elsa Beskow: Peti új ruhája c. könyve vagy Sybille von Olfers: Mese a Pillangógyermekekről c. munkája. Berg Judit Tökmagok sorozata négy olvasási szintet kínál a gyerekeknek: az első kötet, a Tökmagok Afrikában oldalanként 2-5 mondatot tartalmaz, csupa nagy betűvel szedett, egyszerű, könnyen olvasható szövegekkel.

Első olvasmányom - könyvajánló elsős, másodikosoknak

Elsősöknek ajánljuk még:

A Gőgös Gúnár Genedont – nemzedékek nőttek fel rajta.

Janikovszky Éva: Már iskolás vagyok c. könyvét

Első olvasmányom - könyvajánló elsős, másodikosoknak

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme c. könyvét.

Második osztályban az olvasás készsége tovább fejlődik, jó esetben a gyerekek már a nyári szünetben is elolvastak 1-2 könyvet. Jöhetnek a hosszabb mondatokba szedett, kicsit bonyolultabb szókészlettel rendelkező történetek. A másodikosok nagyon szeretik az állatos történeteket.

Másodikosoknak ajánljuk:

Ezopus állatmeséit

Tersánszky Józsi Jenő: Misi mókus meséit

Bálint Ágnes: Mazsola c. könyvét

Fésűs Éva: Mirr-Murr kalandjai

Lázár Ervin: A négyszögletű kerek erdő

Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika

Berg Judit: Lengemesék

Első olvasmányom - könyvajánló elsős, másodikosoknak

Akiknek már igen jól megy az olvasás, azok belekezdhetnek Astrid Lindgren életművével, kezdve a Juharfalvi Emil könyvektől, a Harisnyás Pipiig.

 

Kép: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu