Gyerek

Mire érdemes figyelni, ha kezdő olvasónak választunk könyvet?

Az egyik legfontosabb - ha nem a legfontosabb - ahhoz, hogy egy kezdő olvasó is rendszeresen olvasson, olvasó is maradjon, az, hogy megtalálja a számára megfelelő és élvezetes könyveket. Szülőként mivel lehet ebben segíteni a kis olvasókat?
2022. Március 17.
Kezdő olvasóknak - mire érdemes figyelni a könyv választásakor? (Fotó: Getty Images)

A könyvesboltokban és a könyvtárakban elképesztő számú könyv található, így nagy kihívást jelenthet kiválasztani a megfelelő köteteket. Ha a gyermek kisiskolás, már magabiztosan olvas, és kezd érdeklődni az önálló olvasás iránt, a következő tippek segíthetnek, hogy megtaláljuk a számára ideális könyveket.

Ismerjük meg a gyermek olvasási szintjét

A gyermek olvasási szintje, olvasási képességei nem csupán az életkorától függenek. Vannak gyerekek, akik fejlettebb olvasási készségekkel rendelkeznek, míg mások több nehézséggel szembesülnek. Ahhoz, hogy a legjobb könyveket találjuk meg a számára, fontos megállapítani az olvasási szintjét. Ha egy könyv túl könnyű olvasmány a számára, akkor unatkozhat, ha pedig túl nehéz, attól ideges vagy elkeseredett is lehet. A megfelelő szintű könyvek segíthetnek az írás- és olvasási készséges fejlesztésében. Ehhez kérhetünk segítséget a gyermek tanárától is.

Mi az, ami érdekli?

Segítsünk olyan könyvet választani a gyermeknek, ami az érdeklődési köréhez passzol, legyen szó dinoszauruszokról, űrutazásról, játékbabákról, állatokról, vagy bármi másról. Akár fikciós könyvek, ismeretterjesztők vagy mesék, valószínűleg olyan könyvek keltik fel a gyermek figyelmét, amelyekben a kedvencei szerepelnek. A könyv kiválasztása előtt kérdezzük meg a gyereket arról, hogy mi az a téma, amiről most szívesen olvasna, milyen típusú történetek érdekelnék most a leginkább – kalandos, utazós, humoros, rejtélyes, stb.

Legyen humoros, szórakoztató

A vicces, humoros könyveket valóban öröm olvasni, gyerekként és felnőttként is. Amellett, hogy fejlesztik a humorérzéket, a szórakoztató könyvek segíthetnek kikapcsolódni, lazítani, a dolgok pozitív oldalát nézni, és megküzdeni a problémás helyzetekkel. Ha a szöveg nyelvezete is szórakoztató, rímelő, azt hangosan felolvasni és meghallgatni is jó élmény.

Tudjon kapcsolódni a történethez

Egy jó könyvhöz a gyermek tud kapcsolódni, önmagára tud ismerni benne, még akkor is, ha képzeletbeli világokról, a sajátjától eltérő életekről olvas. Ha felfedezi önmagát, az őt foglalkoztató dolgokat a könyvben, valószínűleg jobban érdekli majd a történet, és végig is olvassa majd.

Az illusztrációk szerepe

Az illusztrációk még izgalmasabbá és lenyűgözőbbé tudják tenni a gyerekkönyveket. A színes rajzok segítik a történet megértését, elképzelni a szereplőket, a helyszíneket. A humoros könyveket pedig még szórakoztatóbbá tudják tenni a vicces képek.

Néhány egyszerű kérdés, ami segíthet a gyermeknek könyvet választani

A következő tippeket érdemes megtanítani a gyermekednek, hogy könnyebben választhasson magának könyveket. Ezekre érdemes figyelnie:

  • Mi a benyomása a borító alapján? Milyennek találja a fülszöveget? Érdekesnek tűnik a könyv a leírása alapján?
  • Milyen éppen a kedve, a hangulata? Egy vicces történetet olvasna, ami megnevetteti, vagy egy izgalmas kalandtörténetet?
  • Mi a könyv témája? Érdekes ez a számára?
  • Ismeri már a könyv szerzőjét, olvasott tőle korábban is? Ha igen, tetszett neki?
  • Egy sorozat része a könyv? Ha igen, olvasta a többi részét, és tetszett neki?
  • Megfelelő a könyv terjedelme, nem találja túl hosszúnak?
  • Vannak képek, illusztrációk a könyvben, a borítón? Ha igen, ezek tetszenek, magukkal ragadják a figyelmét?

A humoros és izgalmas iskolásoknak szóló könyvek közül ajánljuk Joanna Nadin sorozatát, A világ legrosszabb osztályát, és ennek folytatását, A világ legrosszabb osztálya tovább rosszalkodik című könyvet.

Mire érdemes figyelni, ha kezdő olvasónak választunk könyvet?

Joanna Nadin – A világ legrosszabb osztálya

Kép forrása: Animus Kiadó

(Források: britishcouncil.mymomthemuse.commaaillustrations.comkumon.co.uk)