Szülőként gyakran aggódunk, hogy esznek-e elég gyümölcsöt és zöldséget a gyerekeink. A Washington Post cikke szerint már az javít a helyzeten, ha a megszokottnál 10 perccel hosszabban vacsorázik a család.
Egy német kutatás ugyanis arra jutott, hogy a megnyújtott vacsorák során a gyerekek jelentősen több zöldséget és gyümölcsöt ettek.
A tudósok szerint az is segít, hogy a gyümölcsök és zöldségek falatnyi darabokban állnak rendelkezésre, ez megkönnyíthette a gyerekek számára, hogy többet egyenek az egészséges falatokból.
A tanulmány szerint az extra adag körülbelül 100 gramm gyümölcsnek – vagy egy közepes almának felel meg. Ebben a kísérletben a 10 plusz perc 50 százalékos növekedést jelent a szokásos 20 perchez képest, amelyet a résztvevők általában vacsorázással töltöttek – mondták a kutatók.
„Újra kell gondolni a családi étkezést úgy, hogy mindenki élvezze, majd a plusz idő alatt rágcsálja a plusz gyümölcsöket és zöldségeket” – mondta Jutta Mata, a tanulmány társszerzője, a Mannheimi Egyetem egészségpszichológiai professzora és a berlini Max Planck Humán Fejlesztési Intézet kutatótársa.
Az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás növeli a betegségek, köztük a rák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
“Ez a tanulmány segít ellensúlyozni azt a mítoszt, hogy a gyerekek nem szeretik a gyümölcsöket és a zöldségeket” – mondta Bonnie Liebman, egy független táplálkozástudományi központ igazgatója, aki nem vett részt a kutatásban. „A gyerekek ugyanis szívesen esznek gyümölcsöt és zöldséget.”
Érdekes módon a gyerekek az étkezés elején több zöldséget ettek, a vége felé pedig a plusz gyümölcsöt. A tudósok azt feltételezik, hogy a gyerekek a zöldségeket a főétel részének, a gyümölcsöt pedig inkább desszertnek tekintették.