Trend

Magyarországra jön a Primark – vajon megéri majd ott vásárolni gyerekruhát?

A gyerekruhák beszerzése nem egyszerű, mert hát gyönyörű, ultracuki darabokat lehet kapni, csak épp sokszor a felnőttruhák áráért. Úgyhogy sokan inkább egymás között cserélgetnek. Na de ha pár ezer forintért hozzá lehetne jutni vadonatújhoz is?
2023. Január 27.
primark
Fotó: Getty

Sokan megörültek a hírnek: Magyarországra jön a Primark, vagyis az alacsony árairól ismert divatáruházlánc. Az első hazai üzletét az Arena Mallban nyitja meg Budapesten, a közlemény szerint legkésőbb jövő év őszéig.

Van, aki külföldre jár érte

Az ír fast fashion áruházlánc több mint négyszáz üzletet működtet tizenöt országban, és Magyarország előtt még Szlovákiában is megnyitja az elsőt. Elsősorban felnőtt- és gyerekruhák kaphatók itt, de vannak a Primarknak lakberendezési termékei és szépségápolási cikkei is. A márka eddig sem volt teljesen ismeretlen a magyar vásárlóknak: vannak, akik például Bécsbe járnak vásárolni, de Facebook-on is számos adásvételi csoportban cserélnek gazdát az új és használt ruhák – vannak olyanok, amelyek kimondottan Primark termékek eladása, rendelése miatt jöttek létre.

Ha bővül a választék gyerekruha-területen, az mindig jó hír, hiszen a ruhák folyamatos pótlása jóval nagyobb kihívást jelent a felnőtt darabokénál. Hiszen gyerekruhánál kiemelten fontos a minőség, a strapabírás, a kényelem, a bőrbarát anyagok, ugyanakkor az ár is számít, különösen, mivel a növésben lévő gyerekek legfeljebb két szezonon át hordanak egy készletet, sőt, a kisebbek még addig sem.

Nem csoda, hogy sokan rászoktak a használt ruhák csereberéjére, főként, ha alig látszik rajtuk a hordás. Nem ritka, hogy olyan darabokhoz lehet hozzájutni, amin még a címkék is rajta vannak, mert az előző kis tulajdonos végül egyszer sem vette fel…

Az ár ára

Hogy a Primark olcsóbb sok bolti alternatívánál, az nem kérdés. Hogy mennyire, illetve hogy ez ár-érték arányban mit jelent (vagyis hogy van-e, és ha igen, akkor mi az „ára” ennek az olcsóságnak), arról megoszlanak a vélemények. És itt nemcsak a minőségre gondolunk, de a fenntarthatóságra is. Mindenesetre a Primark angol weboldalán megnéztük néhány baba- és gyerekruha árát.

Lányfelsőket találtunk 1,8-10 fontért (796-4420 Ft), fiúfelsőket 1,30-11 fontért (kb. 575-4862 forint). Lány- és fiúfarmereket is lehet kapni 4,5 fonttól (kb. 1989 forint), előbbieket 12 fontos (kb. 5304 forint), utóbbiakat 11 fontos árig (mintegy 4862 Ft). A lány sportcipők árai az oldalon 9-16 fontig (kb. 3978-7072 forint) alakulnak, míg a fiú sportcipőkért 9,5-16 fontot (kb. 4199-7072 forint) kell fizetni.

A babaruhák közül példának 3 darabos csomagos, újszülötteknek való bodykat néztünk, ezek 2,8-8 fontért (mintegy 1238-3536 forint) kaphatók. A babafelsők egyéves korig 1,3-6 fontig (kb. 575-2652 forint) szerepeltek, a baba leggingsek közül 1 éves korig pedig a legolcsóbb 2,5 fontból (kb. 1105), a legdrágább 5 darabos csomag pedig 7,5 fontból (kb. 3315 forint) jön ki.

Nem tudjuk, itthon mi mennyi lesz

Jó esetben egy szülőnek persze nem csak az ár számít. Van, aki szerint egy ennyiért megkapható ruhadarab legfeljebb arra jó, hogy a gyerek az óvodában összefestékezze, összeragasztózza. Mások viszont esküsznek rá, hogy az olcsóság nem jelent feltétlen minőségi kompromisszumot: „Van olyan pulcsim, amit ott vettem vagy nyolc éve, és máig hordom” – írja egy kommentelő. „Mi szinte csak ott vásárolunk” – mondja Edit, és van, aki kimondottan szerencsésnek érzi magát, hogy ezentúl nem kell Grazba vagy Londonba mennie „csak ezért”. Ugyanakkor sokan feltételezik, hogy aki igazán jót akar venni olcsón, annak ezentúl is utaznia kell, merthogy a magyar piacra vagy a „maradék áru” kerül majd, vagy fajlagosan drágább lesz, mint nyugaton.

Én külföldről kaptam ajándékba babaruhát a kislányomnak a Primarkból. Szerettük, jó volt a minősége, ezért itthon is meg fogjuk nézni majd a kínálatot” – mondta a Gyerekszoba.hu-nak Bettina, friss kismama. Ő márkák terén nem válogatós, általában használtan vásárol online csoportokban, „ha már úgyis csak rövid ideig hordja a gyerek”. “Újakat csak akkor szoktunk venni, ha valami megtetszik, vagy ha éppen gyorsan kell bármi, és nem akarom kivárni az online vásárlás folyamatot” – teszi hozzá.

Egy biztos, a nyitási napon sokan lesznek…