Természetesen a hozzátáplálásban (így a recepteknél is) az egyéni sajátosságok döntőek, mindenképp tedd fel ezeket a kérdéseket a receptek elkészítése előtt:
- A gyermek egészséges? Mi a helyzet a saját és a családban előforduló betegségekkel? Van veleszületett betegsége? Diagnosztizáltak nála bármilyen betegséget? Jól fejlődik?
- Milyen a temperamentuma? Egész pici korától látható babád sajátos viselkedése, ami befolyásolja az étkezését is.
- A receptben szereplő összes hozzávaló (legyen az csupán 1 fűszer is) be van vezetve?
- A baba milyen állagot fogyaszt szívesen, melyeket utasítja el?
Ha mindenre biztos válaszod van, jöhetnek a receptek a babára szabva. Minden receptet át lehet eszerint egyénileg alakítani, így ne félj a kísérletezgetéstől!
1. Pürés, hozzátáplálás elején álló egészséges babáknak
Pulyka casserole – egytálétel, mely nagyon ízletes, és nem csak a babák imádják. A legjobb eszköz ennek elkészítéséhez egy vastagfalú edény, melyet a sütőbe is tehetsz.
Hozzávalók:
- 2 közepes db sárgarépa (felső és alsó végének 1/3-a levágva, kizárólag a középső 1/3-t használva a nitrit miatt)
- 2 közepes db édesburgonya
- 4 ek. darált pulykacomb
- egy csipet vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 C-fokra.
- A zöldségeket tisztítsd meg, majd vágd kisebb darabokra!
- Dobd be őket az olívaolajjal kikent edénybe, keverd össze a vaníliával, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy pont ellepje.
- Tedd rá az edényre a fedőt, majd told be a sütőbe 20 percre.
- Vedd le a fedőt, további 5-6 percig süsd.
- Pürésítsd, állítsd be a babádnak megfelelő állagot
2. BLW-s/már darabos ételt is fogyasztó, egészségek babáknak
Cukkini korongocska
Kézbe fogható, finom, sajtos fogás, tele fehérjével és rosttal
Hozzávalók:
- 400 g cukkini
- 25 g reszelt parmezán (legfinomabb a Parmigiano-Reggiano)
- 100 g reszelt sajt (pl. edámi)
- 40 g zsemlemorzsa (A legjobb, ha házi. Ha bolti, figyeld a hozzávalókat: babádnak már mind be van vezetve?)
- szerecsendió (ha már be van vezetve)
- 1 db tojás
Elkészítés:
- A cukkinit reszeld le, nyomkodd ki a levét.
- A sajtokat is reszeld le, és add a cukkinihez.
- Ízlés szerint reszelj mellé egy pici szerecsendiót.
- Keverd össze a zsemlemorzsát és a tojást (pont annyit, hogy formázható masszát kapj).
- Formázd: kis korongokat készíts belőle kézzel (először gömböt, majd lapítsd).
- Teflonserpenyőben süsd ki a korongokat egy kis olívaolajon.
3. Darabos ételt fogyasztó/BLW-s babáknak, akik diagnosztizáltan vashiányosak
Ha vashiányos a baba, akkor sem kell degeszre etetni marhahússal vagy májjal, elég, ha ez a fajta vas kisebb mennyiségben ugyan, de jelen van az ételben – a felszívódás hatásfoka így sokkal jobb. Segítheted még a vas felszívódását azzal is, ha a vasat tartalmazó recepteknél a gyermekednek adsz c-vitamin tartalmú ételt/italt is.
Marha-jó nyárs, citrusos nyers mangóchutney-val
Hozzávalók:
- 1 db fanyárs
- 1 db nagyobb burgonya (vagy 2 közepes)
- 3-4 ek darált marhahús
- 1 ek zabpehely
- pici tojás (kb fél db)
- 2 ek reszelt, kinyomkodott cukkini
- csipetnyi reszelt gyömbér
- csipetnyi curry
- 1 db kápia paprika
- 1 db kezeletlen héjú citrom/lime
- 1 db érett, puha mangó
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 200 Celsiusra.
- A kápia paprikát vágd fel háromszög alakúra, majd hagyd állni fél citrom levében.
- Először jöjjenek a golyók: marhahús, tojás, zabpehely, kinyomkodott cukkini, fűszerek – ezt kicsit hagyd állni. Ha a zabpehely megduzzad, állítsd be a formázható állagot.
- Közben hámozd meg a burgonyát, vágd szabályos kockákra, párold.
- Formázz a marhahús masszából apró golyókat, majd olívaolajjal kikent/sütőpapírral bélelt tepsiben süsd készre. Közben forgatni kell, kb 15-20 percig nagyságtól függően.
- A mangóhúst turmixold a maradék fél citrom kinyomkodott levével, plusz egy pici víz hozzáadásával.
- Állítsd össze a nyársat: “golyó”, majd háromszög kápia, majd burgonyakocka, majd kápia, majd golyó, és így folytatva a sort, amíg a nyárs be nem telik.
- Az öntettel kínáld.
Kapcsolódó cikkek: